Papa Francisc a oferit „Măslinul Păcii" SNSPA: Un gest de unitate, într-o lume tot mai divizată

Papa Francisc a oferit „Măslinul Păcii" SNSPA: Un gest de unitate, într-o lume tot mai divizată

Congresul Internațional al Catedrelor Scholas, organizat pentru prima dată în România, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a fost marcat de un gest simbolic al Suveranului Pontif.

Un gest profund de solidaritate și speranță

Cu prilejul celui de-al IX-lea Congres Internațional al Catedrelor Scholas, o premieră pentru România, desfășurat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Papa Francisc a oferit universității tradiționalul "Măslin al Păcii", plantat vineri în cadrul ceremoniei de închidere. Evenimentul, desfășurat sub coordonarea Centrului Regional Scholas Occurrentes al SNSPA și Fundației pontificale Scholas Occurrentes, reprezintă un gest profund de solidaritate și speranță, arată un comunicat de presă al SNSPA.

La ceremonia de plantare a măslinului au fost prezenți Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Jose Maria del Corral, director al rețelei Scholas Occurrentes, Iordan Gh. Bărbulescu, președintele Senatului SNSPA, și rectorul Remus Pricopie.

Giampiero Gloder a subliniat importanța educației și a dialogului în formarea tinerei generații, afirmând: "Scholas Occurrentes contribuie la dezvoltarea adevăratului sens al vieții noastre, într-o lume marcată de conflicte și progres tehnologic rapid."

Ne puteți urmări și pe Google News

Jose Maria del Corral a adăugat că plantarea măslinului, binecuvântat de Papa Francisc, simbolizează dorința de pace și unitate într-o lume tot mai divizată.

Parteneriat internațional pentru schimbare socială

Congresul, desfășurat în perioada 18-20 septembrie, a reunit peste 70 de participanți din 14 țări și a subliniat rolul educației ca instrument de schimbare socială. Evenimentul a culminat cu plantarea Măslinului Păcii, tradiție simbolică a fiecărei ediții, și a consolidat parteneriatul dintre SNSPA și Fundația pontificală Scholas Occurrentes, activă în educație pe cinci continente.

Rectorul Remus Pricopie a declarat că acest moment "istoric" reflectă angajamentul SNSPA față de valorile păcii, toleranței și colaborării internaționale, asigurând continuitatea proiectelor educaționale dedicate tinerilor, sustenabilității și inovației sociale.

Scandalul de hărțuire sexuală la SNSPA, în plină investigație

Recent Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a fost implicată într-un scandal de agresiune sexuală a mai multor studente de către profesorul Alfred Bulai. La instituție au fost efectuate în luna august a acestui an percheziții la în cadrul unei anchete privind acuzațiile de hărțuire sexuală aduse fostului profesor. Zeci de foste studente au fost audiate până acum, multe dintre ele afirmând că au fost victime ale sociologului sau martore la comportamentele nepotrivite ale acestuia.

Poliția Capitalei a confirmat că trei mandate de percheziție au fost executate, urmărindu-se ridicarea de documente și dispozitive electronice care ar putea conține dovezi relevante. Ancheta este în desfășurare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

În cadrul investigațiilor, Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice, dar și rectorul SNSPA au fost audiați ca martori.

SNSPA a încetat colaborarea cu Alfred Bulai la începutul lunii august, iar rectorul Remus Pricopie a subliniat că decizia a fost luată în interesul protejării victimelor. Anchetatorii continuă cercetările pentru a elucida toate aspectele legate de acuzațiile de hărțuire.