Papa Francisc a numit duminică 21 de noi cardinali

Papa Francisc a numit duminică 21 de noi cardinali Sursa Foto: Arhiva EVZ

Papa Francisc a numit duminică, 6 octombrie, 21 de noi cardinali, extinzând grupul de alegători care într-o zi îl vor alege pe succesorul său și pentru a-și implementa mai ușor reformele.

Francisc I a mărit semnificativ Colegiul Cardinalilor

Papa Francisc a  mărit semnificativ dimensiunea Colegiului Cardinalilor, consolidându-și amprenta asupra grupului de prelati care într-o zi îl vor alege pe succesorul său.

Printre ei se află cel mai în vârstă cardinal, Monseniorul Angelo Acerbi, un diplomat pensionat al Vaticanului în vârstă de 99 de ani, care a fost ținut ostatic timp de șase săptămâni în Columbia de gherile de stânga , și cel mai tânăr, episcopul Mykola Bychok, în vârstă de 44 de ani, șeful Bisericii Greco-Catolice Ucrainene din Melbourne, Australia, numit ca un gest de recunoaștere a războiului în curs din Ucraina.

Noii cardinali își vor primi pălăriile roșii la o ceremonie, cunoscută sub numele de consistoriu, pe 8 decembrie, o zi de sărbătoare importantă în sine care marchează oficial începutul sezonului de Crăciun în Roma.

Ceremonia oficială a primirii pălăriilor roșii va fi pe 8 decembrie

Va fi al zecelea consistoriu al lui Francisc pentru a crea noi prinți ai bisericii și cea mai mare infuzie de cardinali cu drept de vot în colegiu în cei 11 ani de pontificat.

Acerbi este singurul dintre cei nou veniți care are peste 80 de ani și, prin urmare, este prea în vârstă pentru a vota pentru noul papă.

Cardinali Vatican

Cardinali Vatican / Sursa foto: dreamstime.com

 

De obicei, colegiul are o limită de 120 de cardinali cu drept de vot, dar numărul lor este adesea mărit pentru a menține corpul robust pe măsură ce cardinalii existenți îmbătrânesc.

La 28 septembrie, erau 122 de cardinali-electori; asta înseamnă că noua infuzie le crește numărul la 142.

Noii cardinali aleși de Papa Francisc sunt aleși de pe întreg mapamondul

Printre cei numiți de primul papă latino-american din istorie s-au numărat șefii mai multor dieceze și arhidiaceze importante din America de Sud. Ei sunt arhiepiscopul de Santiago del Estero, Argentina, Vicente Bokalic Iglic; arhiepiscopul de Porto Alegre, Brazilia, Jaime Spengler; arhiepiscopul de Santiago, Chile, Fernando Natalio Chomali Garib; arhiepiscopul de Guayaquil, Ecuador, Luis Gerardo Cabrera Herrera; și arhiepiscopul de Lima, Peru, Carlos Gustavo Castillo Mattasoglio.

Acest lucru este în contrast puternic cu singurul nou cardinal din America de Nord: arhiepiscopul de Toronto, Francis Leo.

Arătând universalitatea bisericii, Francisc l-a numit și pe arhiepiscopul de Teheran, Iran, Monseniorul Dominique Joseph Mathieu, și pe episcopul de Bogor, Indonezia, Monseniorul Paskalis Bruno Syukor. Amândoi aparțin ordinului religios franciscan și sunt doi dintre cei patru noi cardinali franciscani.

În plus față de Syukor, Asia primește încă doi cardinali: Monseniorul Tarcisio Isao Kikuchi, arhiepiscopul din Tokyo; și Monseniorul Pablo Virgilio Sinogco David, episcopul din Kalookan, Filipine.

Pe lângă Asia, cealaltă regiune în care biserica este în expansiune este Africa, care a primit doi noi cardinali: arhiepiscopul din Abidjan, Coasta de Fildeș, Monseniorul Ignace Bessi Dogbo, și episcopul din Algiers, Algeria, Monseniorul Jean-Paul Vesco.

92 de cardinali aveau sub 80 de ani

„Francisc a continuat din nou să extindă influența colegiului cardinalilor”, a spus Christopher Bellitto, istoric al bisericii la Universitatea Kean din Union, New Jersey. „La fel ca și predecesorii săi, dar și mai mult, se asigură că liderii catolici de la marginea bisericii au o voce la masa mare.”

Chiar înainte de anunțul de duminică, Francisc numise deja majoritatea covârșitoare a cardinalilor cu drept de vot care vor vota într-o zi într-un conclav. Conform statisticilor Vaticanului, înainte de duminică, 92 dintre cardinalii sub 80 de ani fuseseră numiți de Francisc, comparativ cu 24 numiți de Papa Benedict al XVI-lea și șase de Sfântul Ioan Paul al II-lea.

Ph. Christopher Bellitto

Ph. Christopher Bellitto / Sursa foto: Instagram

Duminică, la rândurile lor s-au alăturat doi oficiali ai Vaticanului care ocupă funcții ce nu sunt de obicei însoțite de rangul de cardinal: oficialul responsabil cu secțiunea migranților din biroul de dezvoltare al Vaticanului, Rev. Fabio Baggio, și oficialul care organizează călătoriile externe ale papei, Rev. George Jacob Koovakad.

Într-o aluzie la sinodul actual desfășurat la Vatican în această lună, care dezbate viitorul bisericii, Francis l-a ales și pe Rev. Timothy Radcliffe, un teolog britanic care este unul dintre consilierii spirituali pentru întâlnire.

Christopher Bellitto ia apărarea lui Francisc I

Bellitto a spus că este „aberant” să interpretezi noii cardinali ca pe o acțiune unică a lui Francisc I pentru a încerca să manipuleze situația. „Fiecare superintendent școlar, președinte și prim-ministru alege oameni care le seamănă pentru a-i ajuta să-și realizeze viziunea,” a spus el într-un email.

Nominalizarea lui Bychok a dat Ucrainei singurul său cardinal și a transmis un mesaj politic subtil în timp ce războiul Rusiei continuă. Ambasadorul Ucrainei la Sfântul Scaun, Andrii Yurash, a lăudat nominalizarea, chiar dacă Francisc l-a ales pe șeful Bisericii Greco-Catolice din Ucraina în Australia în locul șefului din Kiev, Preafericitul Sviatoslav Shevchuk.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei