Papa Francisc a ajuns în insula Lesbos, pe unde mai mult de jumătate de milion de refugiați au intrat în Europa. Acesta va sta de vorbă cu imigranții și va lua masa cu câțiva dintre aceștia | VIDEO
- Nadina Zisu
- 16 aprilie 2016, 10:25
Papa Francisc a ajuns astăzi în Insula Lesbos din Grecia, pentru o vizită în tabăra unde trăiesc la ora actuală 2.300 de refugiați, dintre care o parte urmează să fie deportați în Turcia, ca urmare a unei înțelegeri între Ankara și Uniunea Europeană. Papa va sta de vorbă cu imigranții și chiar va lua masa cu unii dintre ei.
De asemenea, acesta se va întâlni în timpul vizitei sale în insula Lesbos și cu principalele sale gazde de astăzi, Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului și Ieronim, arhiepiscopul ortodox al Atenei și al întregii Grecii.
Deși mari marii de la Vatican au precizat că este vorba despre o vizită umanitară și religioasă, asociațiile pentru drepturile omului și-au exprimat dorința ca Papa să transmită un mesaj împotriva deportătilor deja sabilite.
Cei trei înalți ai Bisericii vor merge în tabăra de primire din dealurile insulei elene, în care trăiesc în condiții foarte dificile aproximativ 3.000 de imigranți. Aceștia ar urma să fie trimiși înapoi în Turcia, după ce au ajuns în data de 20 martie în insula Lesbos, asta dacă nu le va fi acceptată cererea de azi în Grecia, scenariu încă ipotetic.
Mai mult de jumătate de milion de imigranți au trecut prin Lesbos anul trecut iar anul acesta au ajuns deja aproape 90.000 de refugiați, dintre care peste o treime sunt copii, potrivit datelor ONU.
După scurte discursuri, Papa însoțit de gazdele sale vor merge într-unul din principalele spații de cazare de tabără, pentru a lua masa cu opt imigranți și trei traducători, după care se vor deplasa la sediul Gărzii de Coasta din Portul Mytilene pentru o întâlnire cu locuitori ai insulei Lesbos și cu o comunitate restrânsă de catolici din isulele din jur.
Papa Francisc se va întoarce la Roma în dup-amiaza de sâmbătă, după scurte discuții pe aeroport.
."Este vorba de o vizită strict umanitară și ecumenică, nu politică", a precizat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi.