Papa condamnă, în Turcia, fanatismul religios

Papa condamnă, în Turcia, fanatismul religios

Papa Francisc se află într-o vizită de trei zile în Turcia, la Ankara și Istanbul și a vorbit, din primul discurs, împotriva terorismului, scrie Daily Telegraph.

Papa a condamnat „fundamentalismul și terorismul” și persecuția brutală a creștinilor din Siria și Irak, în primul discurs pe care l-a susținut după ce a sosit în Turcia, o țară aflată în prima linie a războiului contra extremiștilor islamiști.

Cu aeronave de război din SUA, Marea Britanie și alte state staționate la doar câteva sute de km de locul în care a vorbit Papa la Ankara, Suveranul Pontif a spus că ofensiva contra teroriștilor este legitimă, dar acțiunile militare nu reprezintă o soluție pe termen lung. „Reafirmând că este ilicit, deși respectă legislația internațională, pentru a opri agresiunile nedrepte, totuși, vreau să reiterez, încă o dată, că problema aceasta nu poate fi rezolvată doar printr-un răspuns militar”, a spus Papa. El a cerut un angajament concertat din partea tuturor părților implicate, care ar putea deschide calea spre o pace pe termen lung.

Părintele a spus că situația din Orinetul Mijlociu și nu numai este „tragică” și a descris situația umanitară ca fiind „de nesuportat”.

„Îngrijorările cele mai mari vin din daptul că există comunități întregi, în special, dar nu numai creștini și yazidiți, care au suferit și continuă să sufere din cauza violențelor barbare, doar din cauza identității lor etnice și religioase”, a explicat Papa Francisc. Creștinii au fost forțați să-și părăsească locuințele și au văzut bisericele distruse de către teroriștii islamiști. „Orice violență care caută justificare religioasă merită cea mai puternică și fernmă condamnare”, a spus el. 

Papa a plecat de la Roma la Ankara, vineri, încpând o vizită sensibilă, în timpul căreia va încerca să echilibreze îngrijorarea exprimată pentru creștinii din Orientul Mijlociu cu nevoia de a construi poduri spre Islam și de a întări relațiile cu Biserica Ortodoxă, după schisma ce datează din 1054. După ce a depus o coroană de flori la mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul republicii mnoderne a Turciei, Papa a fost condus în noul palat al lui Recep Erdogan, președintele care și-a construit un palat doar pentru el, la periferia capitalei. Unii turci i-au cerut Papei să boicoteze această invitație la palat, dar Vaticanul a declarat că Suveranul Pontif nu poate face asta și trebuie să accepte invitația președintelui. El a fost întâmpinat la porțile impunătoare ale castelului de Erdogan și o fanfară militară, alături de garda de onoare. 

Papa este primul lider străin care este primit la palatul cu nu mai puțin de 1.000 de camere, care pune în umbră atât Casa Albă, cât și Palatul Buckingham și are formă de cruce între aeroportul est-european și un centru comercial chinezesc. Contrastează extrem de puternic cu camerele și apartamentul modest de la Vatican, unde locuiește Papa, care a refuzat să se mute în luxosul Palatul Apostolic.

Suveranul Pontif, în vârstă de 77 de ani, arăta obosit și tras la față, în timp ce era condus de garda de onoare a soldaților turci, la intrarea în palat. 

El a lăudat Turcia pentru generozitatea de a primi circa 1,6 milioane de refugiați în interiorul granițelor sale și a spus că întreaga comunitate internațională are „obligația morală” de a-i ajuta pe turci în demersul lor. 

Astăzi, Papa merge la Istanbul, unde va vizita Moscheea Albastră, cel mai important loc de rugăciune pentru musulmanii din Turcia, și Hagia Sophia, o biserică bizantină ce datează din secolul al șaselea, când a fost transformată în moschee, după ce musulmanii au cucerit Constantinopolul, în Evul Mediu.