Papa-China. Vizită la comunitatea de 1450 de catolici din Mongolia. Mesaj către Beijing

Papa-China. Vizită la comunitatea de 1450 de catolici din Mongolia. Mesaj către BeijingSuveranul pontif. Sursa Foto: Profimedia

Papa Francisc a vizitat Mongolia pentru prima dată, trimițând un mesaj de „unitate și pace” către China vecină, într-un efort de îmbunătățire a legăturilor.

Papa-China. Călătoria suveranului pontif, în vârstă de 86 de ani, este un gest de sprijin pentru comunitatea catolică din această țară. Mică, de aproximativ 1.450 de persoane. Dar și o mișcare strategică pentru a îmbunătăți legăturile Vaticanului cu Beijingul și Moscova.

Papa a descris Mongolia ca fiind un loc cu o populație mică, dar cu o cultură bogată. El a subliniat că pentru a înțelege Mongolia este necesar să ne folosim simțurile, nu doar intelectul.

Itinerariul oficial include întâlniri cu cei mai importanți lideri din Mongolia. Va ține un discurs în fața unei audiențe compuse din figuri guvernamentale, culturale și de afaceri. Papa Francisc se va întâlni, de asemenea, cu comunitatea catolică din Mongolia, care numără doar aproximativ 1.450 de persoane și există doar de o generație.

Papa-China, o încercare de încălzire a relațiilor

Vizita este crucială pentru a menține deschisă ușa pentru îmbunătățirea legăturilor Vaticanului cu Beijingul și Moscova. Două țări care încă nu i-au oferit Papei o invitație. Papa-China au câteva subiecte sensibile. Sfântul Scaun a reînnoit anul trecut un acord controversat cu Republica Populară Chineză în chestiunea spinoasă a numirilor de episcopi. Totodată a încercat să medieze încheierea războiului din Ucraina cu Rusia.

China și Sfântul Scaun nu au relații oficiale, dar Beijingul dorește să consolideze încrederea reciprocă cu Vaticanul. De aceea, un purtător de cuvânt a spus că vorbele papei reflectă prietenie și bunăvoință. Călătoria va fi, de asemenea, un test de rezistență pentru papă, care continuă să călătorească în ciuda unei operații de hernie la care a fost supus în iunie. Dar și a unor dureri la genunchi care l-au forțat să folosească un scaun cu rotile.

Deși creștinismul are o istorie îndelungată în regiune, Biserica Catolică și-a stabilit oficial prezența în Mongolia în 1992. De-abia după căderea guvernului legat de Uniunea Sovietică. De atunci, au existat relații diplomatice între Mongolia și Sfântul Scaun. Câteva grupuri misionare, inclusiv Misionarii Carității ai Maicii Tereza, au susținut comunitatea catolică locală.

Mongolia, o comunitate mică de catolici

Papa a sosit în Mongolia după o călătorie de nouă ore de la Roma și a fost întâmpinat de gărzile de onoare mongole și de ministrul de externe Batmunkh Battsetseg.

Francisc l-a vizitat apoi pe episcopul Giorgio Marengo, cel mai tânăr cardinal al Bisericii, unde copiii locali au cântat cântece despre „fericirea mongolă” în timp ce îl așteptau pe papă. Sora Aleth Evangelista, o călugăriță de la biserica Sfântul Toma, și-a exprimat recunoștința pentru vizita papei și pentru oportunitatea de a-l întâlni personal.

Această călătorie este a doua vizită a lui Francisc în regiune în decurs de un an, după cea din septembrie în Kazahstan, subliniind importanța geopolitică a acestei zone sensibile. Papa-China, un dosar sensibil ce rămâne deschis.

Slujba de duminică din Mongolia va avea loc pe un nou-construit teren de hockey pe gheață. Sunt așteptați pelerini din țările apropiate, potrivit Vaticanului, inclusiv din Rusia, China, Coreea de Sud, Thailanda, Vietnam, Kazahstan, Kârgâzstan și Azerbaidjan, anunță Euronews.