Un opozant al regimului cubanez a perturbat slujba oficiată de Papa Benedict al XVI-lea

Un opozant al regimului cubanez a perturbat slujba oficiată de Papa Benedict al XVI-lea

Papa Benedict al XVI-lea a început o vizită de trei zile în Cuba, prima vizită papală în insula comunistă, în ultimii 14 ani.

UPDATE: Un incident a marcat debutul slujbei oficiate de Papă, la Santiago de Cuba. Un bărbat, care avea în jur de 40 de ani, a ieşit din mulţime şi a strigat: "Jos comunismul, nu-l mai vrem pe dictator". Extrem de rapid el a fost reţinut de forţele de securitate. Deşi s-a derulat foarte repede întreaga scenă, a produs un murmur în rândul celor 10.000 de oameni adunaţi în piaţă, veniţi să-l asculte şi să-l aclame pe Suvernaul Pontif. Bărbatul a profitat de un moment de linişte deplină, pentru a-şi striga în gura mare protestul, aşa că a fost foarte bine auzit de o bună parte din mulţime.

Raul Castro, preşedintele Consiliului de Stat, a rămas impasibil. Poliţiştii au fost, însă, vizibil jenaţi. Papa a făpcut apoi turul în papamobil, iar slujba s-a desfăşurat în mod normal, ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic.

Întrebat despre această problemă, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Părintele Lombardi, a recunoscut că a avut loc un mic protest, dar l-a considerat doar "un mic incident". El a precizat că Biserica Catolică cunoaşte situaţia opozanţilor regimului cubanez, dar Papa a venit aici, "în calitate de pastor".  "Oamenii au dreptul de a-şi exprima opoziţia, dar cei care asistă la slujbă au, de asemenea, dreptul de a se ruga, fără ca liturghia să fie perturbată", a precizat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a rugat pentru libertate şi reconciliere Papa, care a sosit din Mexic, a fost primit de preşedintele Raul Castro, în oraşul Santiago din sud-estul insulei, la circa 870 de km de capitala Havana. Suveranul Pontif a declarat că a sosit ca "mesager al carităţii" şi se va ruga pentru pace, libertate şi reconciliere. El şi-a exprimat solidaritatea cu "aspiraţiile de dreptate" ale tuturor cubanezilor, oriunde s-ar afla ei. Mai târziu, Papa a celebrat o slujbă, în prezenţa a zeci de mii de oameni adunaţi în Piaţa Revoluţiei din Santiago şi a preşedintelui Castro. Cuba socialisto-marxistă

Într-un discurs susţinut la aeroport, Castro a spus că ţara sa, Cuba socialistă, oferă libertate deplină religioasă şi are relaţii bune cu Biserica Catolică. El a adăugat că şi Cuba împărtăşeşte îngrijorarea Papei legată de sărăcia globală, inegalitate şi distrugerea mediului şi a subliniat că ţara sa este hotărâtă să-şi apere independenţa în faţa embargoului impus de SUA. Cei doi lideri au privit înapoi spre ultima vizită a Papei Ioanl Paul al II-lea, din 1998, actualul Suveran Pontif spunând că evenimentul a fost "ca o briză blândă, care a dat o putere hnouă bisericii din Cuba". Înainte de această vizită, Papa Benedict a sugerat că structura marxistă a Cubei "nu mai corespunde realităţii" şi este nevoie de adoptarea unui "nou model". Dar după ce a sosit în Santiago, el a recunoscut eforturile Cubei "de a se înnoi şi de a-şi lărgi orizonturile".

Observatorii spun că relaţiile între stat şi biserică s-au îmbunătăţit în Cuba, în ultimii ani. Sursa: BBC, Le Figaro