Se estimează că acest virus ar putea să ucidă peste 80 de milioane de oameni și nu suntem pregătiți pentru aşa ceva, potrivit noilor cercetări. Mai mult, se presupune că are potențialul de a se răspândi în întreaga lume și de a șterge segmente mari ale populației, cum a fost gripa spaniolă, care a decimat 5% din populația lumii și gripa rusească care a făcut un milion de victime în Europa.

Consiliul de monitorizare a pregătirii globale (GPMB) a avertizat acum că o boală majoră se poate răspândi în cel puțin 36 de ore și poate anihila 80 de milioane de oameni. Cercetătorii care au participat la studiu au dat exemple anterioare despre modul în care boala s-ar putea răspândi: focarul Ebola 2014-2016. Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), focarul Ebola a ucis aproape 12.000 de oameni, majoritatea în Africa Subsahariană (este denumirea folosită pentru regiunea din continentul african care se află la sud de Deșertul Sahara).

Dr. Gro Harlem Brundtland, copreședinte al GPMB, spune că a venit momentul pentru acțiune: „De prea mult timp, avertizările liderilor mondiali au fost caracterizate ca fiind doar panică„.

„Este timpul să acționăm rapid și durabil. Aceasta trebuie să includă o finanțare sporită la nivel comunitar, național și internațional pentru a preveni răspândirea epidemiilor”. „Liderii trebuie să ia măsuri proactive pentru consolidarea mecanismelor de coordonare a pregătirii între guverne și societate pentru a răspunde rapid la situații de urgență”, titrează Express.