Evenimentul Zilei > Actualitate > Panică în nordul Europei, se apropie momentul black out! Au apărut flashuri albastre pe cer și căzut curentul în toată regiunea
Panică în nordul Europei, se apropie momentul black out! Au apărut flashuri albastre pe cer și căzut curentul în toată regiunea

Panică în nordul Europei, se apropie momentul black out! Au apărut flashuri albastre pe cer și căzut curentul în toată regiunea

Un fulger uriaş de lumină albastră a aprins cerul din Ţara Galilor, provocând mai multe pene de curent, relatează The Sun citând presa locală. Scânteierile misterioase au produs panică printre locuitorii din Newport.

Fashul incredibil de lumină a provocat confuzie și i-au determinat iniţial pe locuitori să presupună că ar fi fost o farsă de Halloween sau un foc de artificii.

Apoi întreruperi de curent au fost raportate în anumite părţi în Ţara Galilor. Locuitorii au povestit că luminile lor pur şi simplu s-au aprins şi s-au stins, dar alţii au raportat întreruperi mai lungi, luminile stradale rămânând stinse o bună perioadă de timp. Un purtător de cuvânt al Western Power a spus că motivul din spatele penei de curent de duminică a fost „o problemă cu reţeaua naţională pe care ei o investighează”. Imaginile surprinse de camerele de bord arată că cerul este luminat în albastru pentru câteva secunde – înainte ca întunericul să revină .

Experţii spaţiali au avertizat asupra unei puternice furtuni solare

Unii locuitori bănuiesc că ar putea fi o erupţie solară. Erupţiile solare intense sunt explozii puternice de radiaţii – şi pot provoca spectacole uimitoare pe cer. Erupţiile solare pot cauza probleme pentru reţelele electrice, deoarece afectează câmpul magnetic al pământului. Dar furnizorul naţioal de electricitate a informat că problema din weekend a fost cel mai probabil cauzată de vremea rea. Un purtător de cuvânt al National Grid a declarat: „Vremea rea ​a cauzat ieri seară daune minore asupra substaţiei noastre Whitson din sudul Ţării Galilor, relatează Adevărul.

„Nici o sursă de energie domestică nu a fost afectată direct, iar reţeaua naţională de electricitate funcţionează normal, fără probleme”, relatează WalesOnline care a publicat clipul suprins de mai mulți şoferi.

La începutul acestei săptămâni, experţii spaţiali au avertizat asupra unei puternice furtuni solare, cunoscută sub numele de erupţie solară de clasa X1. Acesta nu poate trece prin atmosfera terestră şi nu afectează oamenii, dar ocazional este suficient de intensă pentru a „declanşa întreruperi de curent radio în întreaga lume”, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene.