Panică alimentară înainte de Sărbătorile Pascale

Panică alimentară înainte de Sărbătorile Pascale

În ultima vreme, românii sunt asaltați cu informații despre mâncarea proastă pe care o consumă. De la brânza cu E.coli, s-a ajuns la peștii plini de viermi și salamul spălat cu oțet. Problema e că nimeni nu vine cu dovezi

Un nou val de informaţii despre alimente stricate vine peste noi, făcându- ne să ne întrebăm serios: „Ce mai punem în farfurie?”. De data aceasta, în vizor sunt luate carnea şi ouăle, că tot se cam termină postul şi se vor umple magazinele de clienţi.

Pe modelul Brădet, unde a lansat acuzaţii despre brânza fabricată acolo înainte de se fi încheiat investigaţiile, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, spune acum că „în România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet şi se pune iar în vânzare. România este o piață de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate”. Tot ministrul a amintit de carnea de vită congelată timp de 40 de ani, care s-a vândut apoi în România. Federaţia Pro Agro a transmis apoi un comunicat, în care susţine că în România intră produse din carne congelată, care este dezghețată și vândută ca proaspătă, dar și ouă fără data producției marcată. „O mare parte din importuri sunt aduse în țară cu prețuri de dumping, ceea ce denotă și o eventuală depășire a termenelor de valabilitate”, susţine asociaţia.

Să nu mai mâncăm nimic?

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma tuturor acestor informaţii, rămân nişte întrebări mari în mintea consumatorilor. „Nu știm cum a stabilit ministrul vechimea cărnii congelate, avea documente care să o ateste, despre ce cantitate de carne congelată de 40 de ani vorbeşte, de unde a intrat, e o practică? Ce rămâne după toate aceste declaraţii: să nu mai mănânc deloc, să nu mai mănânc de la retaileri?”, se întreabă Maximilian Drăgan, preşedintele Asociaţiei Române despre Mâncare. Potrivit acestuia, genul acesta de subiecte alimentare curg mereu înainte de Sărbători, pentru că oamenii sunt mai interesaţi. „Cred că este un fals interes naţional. E o comunicare dezastruoasă şi băgăm panica în oameni fără date. Poate cei din industria cărnii speră să obțină vânzări mai mari”, spune Maximilian Drăgan.

El a adăugat că incidente alimentare există, dar trebuie prezentate date care să ateste dacă vorbim despre un fenomen sau nu. Şi în primul rând trebuie identificați și arătați vinovații, dar și măsurile dispuse. EVZ l-a contactat pe preşedintele Pro Agro, cerându- i detalii concrete despre cine aduce în ţară produse alimentare neconforme şi unde se vând acestea, dar ne-a răspuns că nu deţine amănunte.

Întrebări la care așteptăm răspuns

Chiar dacă Ministerul Agriculturii a precizat, ulterior, că declarațiile lui Achim Irimescu se bazează pe cazuri citite în presă, acesta tot ar trebui să răspundă la următoarele întrebări:

1. Unde a constatat că s-a vândut salam spălat cu oțet, despre ce cantitate e vorba și ce măsuri s-au luat?

2. Cât din produsele aduse din UE sau import s-a constatat că sunt expirate în 2015? Despre ce produse e vorba, de unde au fost aduse și ce firme le-a comercializat pe piața locală?

3. Cum poate demonstra că s-a vândut în România carne congelată timp de 40 de ani, de unde provine, cine a vândut-o și unde? Ce măsuri s-au luat?

4. De ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu au avut nicio reacție până acum?

5. Au fost intensificate controalele în vămi?