Evenimentul Zilei > International > Pandora Papers. Banii din „cel mai mare scandal de mită din lume” investit în proprietăți din Marea Britanie
Pandora Papers. Banii din „cel mai mare scandal de mită din lume” investit în proprietăți din Marea Britanie

Pandora Papers. Banii din „cel mai mare scandal de mită din lume” investit în proprietăți din Marea Britanie

Banii de la o companie coruptă aflată în centrul unui scandal mondial de luare de mită au fost investiți în Marea Britanie. Documentele Pandora Papers dezvăluie modul în care câștigurile de la 7,5 milioane de lire sterline (10,2 milioane de dolari) din Unaoil - o afacere care plătea mită pentru a asigura contracte de petrol și gaze - au fost „reinvestite”.

O familie britanico-iraniană se află în spatele a ceea ce a fost numit „cel mai mare scandal de mită din lume”. Scurgerea pare să arate că cel puțin 7,5 milioane de lire sterline din încasările Unaoil au fost spălate prin intermediul firmelor offshore

Timp de 17 ani, Cyrus Ahsani și fratele său Saman Ahsani au lucrat pentru multinaționale precum Rolls-Royce, mituind oficiali din Algeria, Angola, Azerbaidjan, Republica Democrată Congo, Iran, Irak, Kazahstan, Libia și Siria.

Spălare de bani printr-un complicat lanț de companii offshore

Acum, The Guardian a descoperit scurgeri de documente care sugerează modul în care veniturile obținute de la firma familiei, Unaoil, au fost spălate printr-un lanț complicat de companii offshore care au ajutat în secret să finanțeze achiziția unui șir de proprietăți din Marea Britanie.

Pandora Papers, o scurgere uriașă de înregistrări confidențiale offshore împărtășite de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație cu The Guardian și alți parteneri mass-media din întreaga lume, conține o memorie cache de documente care pare să arate cum au fost canalizate cel puțin 7,5 milioane de lire sterline din Unaoil. prin intermediul companiilor offshore în fonduri de investiții și amestecate cu fonduri de la investitori externi.

Se pare că acești bani au fost apoi investiți la sfatul unei afaceri separate Ahsani din Londra pentru a achiziționa active aparent neremarcabile – și deseori neexaminate -, inclusiv un cinematograf multiplex în Sunderland, un parc de afaceri Humberside și un bloc de birouri în Slough.

Portofoliul a fost în valoare de peste 200 de milioane de lire sterline, conform analizei documentelor publice de către Guardian.

Pandora Papers reprezintă o scurgere de aproape 12 milioane de documente și dosare care expun bogăția secretă și relațiile dintre liderii mondiali, politicienii și miliardarii. Datele au fost obținute de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație din Washington DC și au condus la una dintre cele mai mari investigații mondiale. Peste 600 de jurnaliști din 117 țări s-au uitat la averile ascunse ale unora dintre cei mai puternici oameni de pe planetă. BBC Panorama și The Guardian au condus ancheta în Marea Britanie.