Pandora Papers. Averile secrete ale liderilor mondiali. Ce mai mare scurgere de informații a deceniului

Pandora Papers. Averile secrete ale liderilor mondiali. Ce mai mare scurgere de informații a deceniului

„Scurgere” colosală de informații și documente financiare ale companiilor offshore denumite Pandora Papers! Averi secrete și tranzacțiile realizate în spatele ușilor închise de importanți lideri ai lumii, politicieni și miliardari au fost scoase la iveală într-o investigație realizată de BBC în colaborare cu The Guardian. Documentele dezvăluie cum Regele Iordaniei a adunat 70 de milioane de lire sterline în proprietăți din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii (SUA), precum și legături ale președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în Monaco și nu numai. 

Este cea mai nouă descoperire din ultimii șapte ani, după documentele FinCen, Paradise Papers, Panama Papers și LuxLeaks și reprezintă cel mai amplu proces organizat de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (CIJI), la care participă peste 650 de jurnaliști! Unii dintre liderii vizați de această anchetă sunt acuzați de corupție, spălare de bani și evaziune fiscală la nivel mondial.

BBC și the Guardian, alături de alți parteneri din presă, au obținut acces la 12 milioane de documente a 14 companii de servicii financiare din țări precum Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Singapore și Elveția. Aproximativ 35 de actuali și foști lideri ai lumii, politicieni și miliardari apar în documente ale Pandora Papers. Informațiile dezvăluie modalitatea prin care bogații lumii și-au cumpărat proprietăți de lux și și-au adunat avere pe ascuns. În spatele acestor achiziții se află aproximativ 95.000 de firme offshore.

Ne puteți urmări și pe Google News

Documentele mai evidențiază, de asemenea, și eșecul autorităților din Marea Britanie de a pune bazele unui registru al proprietarilor de firme offshore, în ciuda promisiunilor repetate că acest lucru se va materializa, pentru a preveni acțiuni de spălare de bani la nivel foarte înalt.

Cea mai complexă scurgere de informații din ultimii 7 ani: Averile liderilor și politicienilor lumii, date pe față

Regele Iordaniei a adunat, de exemplu, pe ascuns, o avere de 70 milioane de lire sterline în proprietăți în Marea Britanie și SUA. Vizat este și fostul premier al Marii Britanii Tony Blair și soția acestuia, despre care se dezvăluie cum au economisit 312.000 de lire sterline în taxe de timbru când au achiziționat o clădire de birouri la Londra, precum și afaceri ale președintelui Vladimir Putin, care deține proprietăți secrete în Monaco.

Premierul ceh Andrei Babiș, care va participa la sfârșitul săptămânii viitoare la alegeri, și-a cumpărat două vile de lux în sudul Franței, în valoare de 12 milioane de lire sterline, fără a declara fiscal o companie de investiții offshore prin care și-a achiziționat imobilele.

 

Fiul președintelui Ilham Aliev (11 ani) deține o clădire de birouri în valoare de 33 milioane de lire sterline

Președintele azer Ilham Aliev, acuzat în mod repetat de corupție și de faptul că și-a jefuit țara, a fost implicat, alături de familia sa și asociații săi, în achiziții de proprietăți în valoare de peste 400 de milioane de lire sterline în Marea Britanie, arată ancheta surselor citate.

Președintele Ilham Aliyev ți soția sa

17 proprietăți au ajuns să fie deținute de familia președintelui acuzat de corupție. O clădire de birouri din Londra, în valoare de 33 de milioane de lire sterline, este trecută pe numele fiului șefului de stat, în vârstă de doar 11 ani. Aceasta a fost cumpărată de o firmă fictivă deținută de familia unui prieten al șefului statului, în anul 2009. O lună mai târziu, proprietatea a fost trecută pe numele copilului.

Clădirea deținută de copilul de 11 ani

Și dezvăluirile abia au început...

Familia Aliev a mai încasat un profit de 31 de milioane de lire sterline după ce a vândut una dintre proprietățile sale din Londra Domeniul Coroanei britanice, care reprezintă „imperiul” de proprietăți ale Reginei Elisabeta, gestionat de Trezorerie și care produce bani pentru guvern. Cu toate acestea, multe dintre tranzacții nu au fost realizate în mod ilegal.

„Documentele arată realitatea cu privire la ce pot face aceste companii offshore și cum reușesc bogații lumii să-și ascundă banii sau să facă evaziune fiscală la un nivel nemaivăzut”, a spus Fergus Shiel, de la CIJI. „Se folosesc de acest conturi și trusturi offshore pentru a cumpăra proprietăți de milioane de dolari în alte țări și pentru a-și îmbogăți familiile în dauna cetățenilor țărilor lor”, a mai precizat el.

Regele Iordaniei a majorat taxele, dar și-a dezvoltat un imens imperiu imobiliar. Coincidență?

Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a cumpărat pe ascuns un imens imperiu imobiliar în SUA și Marea Britanie, în valoare de peste 70 de milioane de lire sterline. De când a devenit monarh, Regele Iordaniei a cumpărat, în ultimii 22 de ani de zile, 15 locuințe cu ajutorul unei rețele de companii offshore din Insulele Virgine Britanice.

Abdullah al II-lea

Conducătorul Iordaniei deține proprietăți luxoase și opulente în Malibu, Londra și Ascot și se extindea chiar în perioada în care era acuzat de promovarea austerității și creșterea taxelor cetățenilor. Avocații Regelui însă, neagă că proprietățile ar fi fost achiziționate ilicit. Apărarea lui Abdullah al II-lea a transmis că acestea au fost cumpărate din banii personali ai liderului și că nu este o chestiune ieșită din comun ca persoanele cu notorietate să achiziționeze proprietăți prin intermediul companiilor offshore. Avocații au invocat motive legate de securitatea și confidențialitatea tranzacțiilor.

Miniștri și lideri politici cu averi de milioane de dolari

Dezvăluirile Pandora Papers vizează și alți șefi de stat și de guvern cu averi și tranzacții secrete:

  • Președintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, și alți șase membri ai familiei sale dețin în secret o întreagă rețea de companii offshore care prevede 11 astfel de firme - una dintre acestea deține active de 30 de milioane de dolari;
  • Miniștrii din Guvernul pakistanez și familiile lor, care fac parte din anturajul președintelui Imran Khan, dețin companii și trusturi în valoare de milioane de dolari;
  • Firma de avocatură fondată de președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, ar fi declarat proprietari fictivi pentru a ascunde proprietarul real al unui imens număr de companii offshore, care este un fost politician rus, acuzat de delapidare;
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a transferat acțiunile de la o companie offshore chiar înainte de a câștiga alegerile din 2019;
  • Președintele Ecuadorului, Guillero Lasso, fost bancher, a înlocuit fundația din Panama care realiza plăți lunare către membrii familiei sale cu un trust din statul american Dakota de Sud.

Fostul premier Tony Blair și soția sa au economist 312.000 de lire sterline în taxe de timbru

Vizat este și fostul premier al Marii Britanii Tony Blair și soția acestuia, despre care se dezvăluie cum au economisit 312.000 de lire sterline în taxe de timbru când au achiziționat o clădire de birouri la Londra.

Fostul premier Tony Blair și soția sa

Nu există nicio sugestie în documentele Pandora că Tony și Cherie Blair și-ar fi ascuns averea, însă acestea arată motivul pentru care nu s-a plătit taxa de timbru atunci când cuplul a cumpărat o proprietate de 6,45 milioane de lire sterline.

Fostul prim-ministru și soția sa, avocata Cherie, au achiziționat clădirea din Marylebone, în centrul Londrei, în iulie 2017, cumpărând compania offshore care o deținea. Este legal să achiziționezi proprietăți în Marea Britanie în acest mod și dacă se recurge la această „strategie”, nu trebuie plătită taxa de timbru. Problema este însă că fostul premier Blair a criticat anterior lacunele fiscale.

Casa de oraș din Marylebone, centrul Londrei, găzduiește acum firma de consultanță juridică a soției fostului premier Blair, care oferă consultanță guvernelor din întreaga lume, precum și fundația sa pentru femei.

Doamna Blair a declarat că vânzătorii au insistat să cumpere casa prin intermediul unei companii offshore.

Ea a precizat că aceștia au readus proprietatea în conformitate cu normele britanice și că vor trebui să plătească impozit pe câștigurile de capital, dacă o vor vinde în viitor.

Proprietarul final al proprietății era o familie cu legături politice în Bahrain - dar ambele părți spun că nu au știut inițial cu cine au avut de-a face.

Pandora Papers reprezintă „o scurgere de informații” de aproape 12 milioane de documente și dosare care expun averile și afacerile secrete ale liderilor mondiali, politicienilor și miliardarilor. Datele au fost obținute de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație din Washington DC și au condus la una dintre cele mai mari investigații globale. Peste 600 de jurnaliști din 117 țări au analizat averile ascunse ale unora dintre cei mai puternici oameni de pe planetă.