Pandemia de Covid-19 din China n-a fost ultima... Încă un virus a trecut de la animale la oameni

Pandemia de Covid-19 din China n-a fost ultima... Încă un virus a trecut de la animale la oameniVirus. sursă: arhivă EvZ

Oamenii de știință urmăresc un nou virus, de origine animală, în estul Chinei. Din primele cercetări, se pare că au fost infectați zeci de oameni.

Noul henipavirus Langya (LayV) a fost găsit la 35 de pacienți din provinciile Shandong și Henan. Mulți au avut simptome precum febră, oboseală și tuse. Din primele cercetări, se crede că au luat virusul de la animale. Nu există nicio dovadă până acum că LayV se poate transmite de la om la om. Cercetătorii au detectat virusul predominant la mamiferul Sorex Coronatus sau Șuvița lui Millet.

Descoperirea a fost evidențiată într-o scrisoare redactată de cercetători din China, Singapore și Australia. Documentul a fost publicat în New England Journal of Medicine în această lună. Unul dintre cercetători, Wang Linfa de la Duke-NUS Medical School din Singapore, a declarat că niciunul din cazurile de LayV descoperite până acum nu au fost fatale sau foarte grave, așa că „nu este nevoie să intrați în panică”.

Totuși, Wang a explicat că este încă nevoie ca populația să fie atentă deoarece mulți viruși care există în natură au rezultate imprevizibile atunci când infectează oamenii. Oamenii de știință au spus că LayV a fost găsit în 27% dintre animalele testate, sugerând că mamiferele ar putea fi „rezervoare naturale” pentru virus.

Atenție ridicată pentru LayV

Centrul pentru Controlul Bolilor din Taiwan a declarat duminică, șapte august, că acordă „o atenție deosebită” dezvoltării LayV. Este un tip de henipavirus, o categorie de virusuri zoonotice care pot fi transmise de la animale la oameni. Virusurile zoonotice sunt foarte frecvente, dar au atras mai multă atenție de la începutul pandemiei de Covid-19.

Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a declarat că oamenii de știință estimează că trei din patru boli infecțioase noi sau emergente descoperite la oameni provin de la animale. Statele Unite au avertizat anterior că lumea va vedea mai multe astfel de boli odată cu exploatarea crescută a faunei sălbatice și schimbările climatice.

Unele virusuri zoonotice au un caracter potențial letal pentru oameni. Acestea includ virusul Nipah, care a declanșat focare periodice printre animale și oameni în Asia și virusul Hendra, care a fost detectat pentru prima dată la cai în Australia. Alte henipavirusuri înrudite au fost, de asemenea, găsite la scorpii, precum la lilieci și rozătoare, informează BBC.

Un nou virus a apărut în China. Cercetătorii țin sub observație evoluția acestuia

Linfa Wang, un cunoscut cercetător în domeniul bolilor infecțioase, a făcut parte din una dintre echipele care analizează îndeaproape evoluția virusului LayV. Acesta susține că, deși este puțin probabil ca noul virus să evolueze într-un „alt eveniment de tip „boala X””, cum ar fi un agent patogen necunoscut anterior care declanșează o epidemie sau o pandemie, „demonstrează că astfel de evenimente zoonotice de răspândire se întâmplă mai des decât credem sau știm”.

Cercetătorul susține că, pentru a evita o nouă criză în domeniul sănătății, „este absolut necesar să se efectueze o supraveghere activă într-un mod transparent și în colaborare la nivel internațional”.

Se crede că, la nivel mondial, aproximativ 70% dintre bolile infecțioase emergente au fost transmise la om prin contact cu animale. Oamenii de știință susțin că acest fenomen s-a accelerat în ultimii ani și sunt de părere că este nevoie de mai multă muncă pentru a înțelege evoluția virusului LayV.

„Deoarece este posibil ca acest (nou henipavirus) să nu circule doar în China, este important să împărtășim aceste informații și să le permitem altora să se pregătească sau să facă investigații suplimentare în țările lor”, a declarat cercetătorul Poon în Hong Kong.

Pentru a fi înțeleasă evoluția virusului, oamenii de știință susțin că este necesar să se găsească răspunsul la o serie de întrebări esențiale. Cele mai importante informații sunt legate de răspândirea la oameni și cât de periculos este acest virus pentru sănătate, potrivit CNN.