Pandemia a favorizat firmele mari de pe piață. Avertismentul Fondului Monetar Internațional

Pandemia a favorizat firmele mari de pe piață. Avertismentul Fondului Monetar Internațional

Pandemia a favorizat firmele mari de pe piață, iar FMI avertizează asupra problemelor care ar putea apărea din cauza concurenței reduse din economie.

Pandemia a favorizat firmele mari de pe piață.

Firmele dominante au ieșit mai întărite din pandemia de coronavirus. Acest lucru ar putea sufoca inovaţia şi investiţiile din economie. Avertismentul a fost prezentat într-un studiu publicat de Fondul Monetar Internaţional, conform Reuters.

Pandemia de coronavirus a întărit în mod semnificativ puterea de piaţă a firmelor dominante. Potrivit documentului, o serie de indicatori cheie cu privire la puterea de piaţă sunt în creştere. Este vorba inclusiv de adaosurile de preţ peste costurile marginale. Unul dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru este creşterea falimentelor. Pandemia de coronavirus a provocat o diminuare a concurenţei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din cauza pandemiei, estimăm că această concentrare ar putea creşte în economiile avansate. Cu cel puţin la fel de mult cât a crescut în perioada 2000-2015”, susţine directorul FMI, Kristalina Georgieva, într-o postare pe blogul instituţiei.

„Chiar şi în industriile care au beneficiat de pe urma crizei, precum sectorul digital, jucătorii dominanţi sunt printre câştigători”, adaugă Georgieva.

Pandemia a favorizat firmele mari de pe piață

Raportul FMI nu menţionează firme concrete. Documentul atrage atenţia asupra sectorului tehnologiei. Acesta înregistrează cea mai dramatică concentrare a puterii de piaţă. Aceasta în condiţiile în care adaosurile de preţ au crescut într-un ritm dublu faţă de adaosurile de preţ la nivelul întregii economii în ultimii 20 de ani.

Companiile care perturbă piaţa, care în urmă cu două decenii au devansat titularii de atunci, au devenit jucători dominanţi. Ei nu se mai confruntă cu aceleaşi presiuni competitive din partea potenţialilor perturbatori de astăzi, arată studiul FMI.

Avansul inteligenţei artificiale şi modelele de stabilire a preţurilor pe baza datelor în locul plăţilor monetare permit o şi mai mare concentrare a puterii de piaţă. În plus, creează dificultăţi pentru organismele de reglementare, adaugă FMI.

Un factor important care stimulează concentrarea puterii de piaţă este activitatea de fuziuni şi achiziţii. FMI a recomandat autorităţilor naţionale din domeniul concurenţei să fie şi mai vigilente când supraveghează fuziunile. FMI susţine că evaluările cu privire la deciziile de fuziune din trecut ar putea contribui la o punere în aplicare mai eficientă a regulilor de concurenţă.

Citește și: 

FMI a avertizat că Europa se poate confrunta cu un val de falimente și pierderi de locuri de muncă