Pandemia a accelerat încălzirea globală în anumite locuri de pe Pământ, potrivit unui studiu recent publicat în Geophysical Research Letters Journal.
Potrivit unui studiu recent publicat în Geophysical Research Letters Journal, pandemia a accelerat încălzirea globală în anumite locuri de pe Pământ, scrie Independent.
Astfel, timp de câteva săptămâni,temperaturile din estul Statelor Unite, Rusia și China au fost cu până la jumătate de grad mai ridicate decât cele înregistrate în anii anteriori, în aceeași perioadă a anului.
Oamenii de știință susțin că acest fenomen s-a produs din cauza faptului că circulația a fost restricționată drastic. Concret, procesul prin care particule de sulfat provenite din gazele de evacuare ale mașinii, care în mod normal răcesc atmosfera reflectând căldura soarelui, s-a desfășurat la o capacitate extrem de redusă, asta ducând la temperaturi mai ridicate.
Pandemia a accelerat încălzirea globală. Poluarea ajută la menținerea unor temperaturi mai scăzute
„De fapt, un aer mai curat poate încălzi planeta, deoarece poluarea ajută la menținerea unor temperaturi mai scăzute, iar oamenii de știință știu deja de mult acest lucru”, a spus Andrew Gettelman, autorul principal al studiului și om de știință la Centrul Național de Cercetări Atmosferice.
Rezultatul studiului se bazează pe un calcul simplu. Cu ajutorul unei simulări computerizate, acesta a calculat ce valori ar fi avut temperaturile în cazul în care circulația nu ar fi fost restricționată.
„Aerul curat încălzește puțin Planeta, dar ucide mult mai puțini oameni decât poluarea aerului”, a spus Gettelman.
Date alarmante în UE. Peste un deces din opt legat de poluare (AEM)
În Uniunea Europeană, 13% dintre decese sunt legate de poluare, potrivit unui raport publicat marţi de Agenţia Europeană de Mediu (AEM), pentru care actuala criză sanitară este un semnal care ar trebui să accelereze conştientizarea relaţiei dintre mediu şi sănătate.
„Apariţia acestor agenţi patogeni zoonotici (ca în cazul COVID-19) este legată de degradarea mediului şi de interacţiunile dintre om şi animale în sistemul alimentar”, afirmă studiul care subliniază că europenii sunt în permanenţă expuşi la riscuri de mediu: poluarea aerului - care, chiar dacă s-a redus semnificativ, rămâne primul factor de mortalitate; poluarea sonoră şi cea cauzată de produsele chimice.
În cele 27 de ţări ale UE şi în Regatul Unit, 630.000 de decese au putut fi atribuite direct sau indirect unui mediu poluat în 2012, potrivit ultimelor date oficiale disponibile, indică raportul care scoate în evidenţă importante diferenţe între vestul şi estul Europei şi legate de nivelul social-economic.
Astfel, în fruntea plutonului, România înregistrează circa un deces din cinci legat de poluare, în timp ce elevii cei mai buni, Suedia şi Danemarca, deplâng unu din zece.