Evenimentul Zilei > Actualitate > Pământul, zguduit de un cutremur puternic în Sâmbăta Mare. Sunt morți și răniți
Pământul, zguduit de un cutremur puternic în Sâmbăta Mare. Sunt morți și răniți

Pământul, zguduit de un cutremur puternic în Sâmbăta Mare. Sunt morți și răniți

Un cutremur puternic, de magnitudine 6, a lovit Bosnia și Herțegovina în primele ore ale dimineții zilei de Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor, potrivit anunțului făcut de Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC). Sute de oameni și-au părăsit locuințele pentru a fugi din calea dezastrului. Au fost raportate mai multe victime ale fenomenului seismologic.

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a manifestat în Bosnia și Herțegovina, în primele ore ale zilei de sâmbătă. Anunțul despre declanșarea seismului a fost făcut public de către reprezentanții Centrului Seismologic European Mediteranean (EMSC), care au transmis și că sute de oameni și-au lăsat în urmă locuințele pentru a-și scăpa viața.

Cutremur cu magnitudinea 6 în dimineața Sâmbetei Mari

Alte rapoarte ale agenției de presă Reuters arată, însă, că seismul a avut o magnitudine de 5,7 și s-a manifestat a avut loc la 42 de kilometri sud-est de orașul Mostar.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 5 kilometri, a precizat EMSC.

Cutremurul a fost resimțit în întreaga țară și în țările vecine Croația, Serbia și Muntenegru.

O femeie în vârstă de circa 30 de ani a murit din cauza rănilor suferite, potrivit informațiilor comunicate de presa internațională.

Părinții săi au suferit, de asemenea, leziuni, după ce o stâncă dislocată de cutremur s-a izbit de casa familiei lor în orașul Stolac, în apropiere de Mostar, au declarat autoritățile locale.

Mașini și case avariate. Răniții au fost externați

Directorul spitalului cantonal Safet Mujic din Mostar a confirmat pentru presa internațională că femeia care a murit a fost rănită în orașul Stolac. Ea a fost găsită printre dărâmături după ce o parte a unui deal s-a prăbușit peste casa familiei sale, a transmis instituția medicală. Vârsta ei exactă nu a fost precizată, dar anul nașterii sale era 1992.

Ea decedase deja când a fost adusă la spital, a declarat directorul, adăugând că mai erau alte trei persoane cu răni la cap.

„Au venit cu zgârieturi sau încheieturi luxate [suferite] în timp ce fugeau din case”, a declarat directorul spitalului, Kazimir Raguz. „Au existat, de asemenea, răni minore la cap din cauza obiectelor care au căzut în case, dar nimic nu a fost mai semnificativ și mai grav. Toți au fost externați pentru tratament la domiciliu”, a spus șeful instituției medicale, citat de RFE/RL.

Ranko Radic, șeful protecției civile din Ljubinje, care se află la aproximativ 30 de kilometri de Stolac, a declarat pentru sursa citată că în acest oraș au fost avariate mașini, acoperișuri și coșuri de fum.

Ce se întâmplă cu persoanele care mor în Săptămâna Patimilor

Se spune că atunci când o persoană moare în Săptămâna Patimilor, este greu ca aceasta să găsească drumul către Rai întrucât Porțile Raiului sunt închise. Astfel, persoanele care mor în Săptămâna Patimilor le va fi dat să treacă prin chinuri mai mari înainte să ajungă în Rai.

Pe de altă parte, dacă cineva moare în Săptămâna Luminată, care urmează imediat după Paște, și în celelalte săptămâni din Postul Paștelui, ajunge direct în Rai.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: