Paie de băut comestibile, alternativă la produsele din plastic. Ce gust au și cât costă

Paie de băut comestibile, alternativă la produsele din plastic. Ce gust au și cât costă

Paiele de băut din plastic, de unică folosință, pot fi înlocuite cu unele comestibile, în consens cu reglementările Uniunii Europene.

O companie din Cluj a început să importe paie de băut comestibile, din Germania, pe care le distribuie în restaurante și cafenele. Acestea reprezintă o posibilă alternativă la cele din plastic care vor fi interzise în următoarea perioadă, conform unui calendar propus de Uniunea Europeană.

Paiele comestibile, importate din Germania au un gust dulce-acrişor, de măr, și reprezintă soluţia ideală atât pentru restaurantele care fac livrări, cât şi pentru comercianții care merg la festivaluri sau food truck-uri. Paiele comestibile rezistă fără nicio problemă până la două ore în băuturile reci, iar în cele calde, până la 20 de minute. Este drept că acestea costă mult mai mult, de până la cinci ori, decât cele de unică folosință, însă sunt în conformitate cu reglementările europene.

Astfel, după vesela comestibilă, fabricată din tărâțe, clienții restaurantelor care livrează mâncare și băuturi la domiciliu vor putea savura și un pai, cu gust de măr, la desert.

Un studiu arătă că fiecare persoană produce anual în medie aproape 37 de kilograme de deşeuri din plastic din care nici 5% nu este reciclată eficient. Un pet sau un pai din plastic, aruncat în natură, rămâne acolo timp de câteva sute de ani.

Directiva care interzice obiectele din plastic

Autorităţile de la Bruxelles au interzis 9 tipuri de produse din plastic considerate periculoase pentru mediu. Astfel, paharele de unică folosinţă, tacâmurile din plastic, paiele şi chiar beţişoarele pentru urechi vor dispărea din magazine. Acestea vor fi înlocuite de produse biodegradabile, care vor costa mai scump, decât cele din plastic, dar care respectă condițiile impuse de autoritățile europene.

Distribuitorii sunt de părere că aceste produse se vor ieftini, în timp, pe măsură ce vor fi folosite pe o scară din ce în ce mai largă.

O directivă din Uniunea Europeană obligă toate statele membre, începând cu 3 iulie, să interzică folosirea materialelor de unică folosinţă din plastic, de la tacâmuri şi farfurii până la pahare şi chiar beţisoare de urechi.

România are la dispoziție doi ani ca să implementeze directivele europene și să elimine plasticul. Altfel, dacă nu o va face, riscă riscă amenzi uriaşe, dar şi o nouă procedură de infrigement.

Ne puteți urmări și pe Google News