Adevăratul motiv pentru care Uniunea Europeană renunță la AstraZeneca

Adevăratul motiv pentru care Uniunea Europeană renunță la AstraZenecasursa: arhivă EVZ

Uniunea Europeană a anunțat recent că nu va reînnoi contractul cu AstraZeneca, care expiră în luna iunie, și a încheiat cu Pfizer cel mai mare contract de până acum pentru vaccin anti - COVID.

Anunțul a fost făcut de comisarul european Thierry Breton, la o zi după anunţul unui nou contract semnat de UE cu Pfizer.

Care este motivul pentru care UE renunță la serul AstraZeneca

Principalul motiv este legat de întârzierile de livrare, care au provocat încetinirea campaniilor de vaccinare în multe țări europene. Mai mult, Uniunea Europeană a dat și în judecată compania, din cauză că aceasta nu și-ar fi respectat termenii contractului. În plus, s-a ținut cont de apariția diverselor efecte adverse ale vaccinului, cum ar fi formarea cheagurilor de sânge.

Astfel, cazuri rare de tromboze asociate cu administrarea serului AstraZeneca au dus, pe de altă parte, la o restricţionare a utilizării vaccinului în diferite ţări.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat sâmbătă că Uniunea Europeană a încheiat un nou contract cu BioNTech-Pfizer, pentru achiziţia a 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19.

„Vor urma alte contracte şi alte tehnologii de vaccinuri”, a adăugat ea.

Contractul cu laboratoarele german şi american, care colaborează pentru producţia vaccinurilor anti-COVID-19, prevede noi livrări începând din acest an şi până în 2023.

UE mizează în special pe vaccinuri de tip ARN mesager, cum sunt cele de la BioNTech/Pfizer şi de la compania americană Moderna, tehnologie considerată mai eficace împotriva variantelor "sud-africană" şi "braziliană" a noului tip de coronavirus.

Întârzieri mari la livrare

Vaccinul produs de AstraZeneca, care utilizează o tehnologie mai tradiţională, s-a confruntat în schimb cu întârzieri foarte mari la livrare, ceea ce a determinat UE să introducă o acţiune în justiţie împotriva companiei suedezo-britanice. UE şi AstraZeneca urmează să fie audiate pe 26 mai de un tribunal din Bruxelles în acest dosar.

Totuți, trebuie ținut cont că Marea Britanie a folosit vaccinul produs de AstraZeneca pentru imunizarea populație. Peste 35 de milioane de britanici au primit, până în prezent, cel puțin o doză de ser.