Editura Evenimentul si Capital

O veste uriașă pentru mii de pacienți. România revine spectaculos pe harta transplantului

Autor: | | 0 Comentarii | 1016 Vizualizari

Creșterea numărului de donatori, stabilirea noului Consiliu Științific al Agenției Naționale de Transplant (ANT) și încheierea de acorduri cu alte țări sunt cei mai importanți pași care s-au făcut, în ultimele trei luni, în acest domeniu.

15 aprilie 2000. Când credea că totul s-a sfârșit, un bărbat de 46 de ani, care avea ciroză cu virusul hepatitei B în ultimul stadiu, beneficia de primul transplant de ficat reușit în România. Donatorul, un tânăr în vârstă de 33 de ani. Artizanul acestei reușite- Profesorul Irinel Popescu, chirurgul care a pus România pe harta transplantului hepatic.

25 octombrie 1999. Paul, un tânăr de 23 de ani, diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativă, primea inima unei fete de 21 de ani, victima unui accident de tren. Medicul Şerban Brădişteanu, cel care a realizat în premieră o astfel de intervenţie, l-a chemat la Bucureşti pe doctorul Radu Deac şi împreună au reuşit să-i dea o nouă şansă la viaţă lui Paul.

Până prin 2015, România a depășit multe țări în ceea ce privește activitatea de transplant. Apoi, pe fondul unor campanii agresive de dezinformare, care invocau lipsa de transparență a Agenției Naționale de Transplant în ceea ce privește alocarea organelor, numărul donatorilor a scăzut. La fel și speranța de viață a celor aflați pe lungile liste de așteptare. Reorganizarea Agenției a început din 5 martie 2019, când chirurgul Radu Zamfir de la Institutul Clinic Fundeni, specialist în prelevări de organe, chirurgie hepato-bilio-pancreatică și oncologică, a fost numit director executiv.

„De la începutul anului până la momentul preluării acestei funcţii au fost patru donatori. În ultimele trei luni avem 29 de donatori. Dacă mergem în ritmul acesta, s-ar putea să depăşim rata de donare din anii în care acest lucru a fost apreciat de întreaga Europă ca fiind cea mai rapidă creştere a numărului de donatori, anii 2013-2014. În acea perioadă au fost undeva pe la 160 de donatori pe an. Sigur, apreciem că ţara noastră ar putea ajunge ca număr efectiv undeva pe la 400 de donatori. Prin această creştere a numărului de donatori s-ar reduce mortalitatea pacienţilor aflaţi pe lista de aşteptare. Această mortalitate, practic, este motivaţia noastră de zi cu zi”, a declarat Dr. Radu Zamfir la Digi 24, într-o emisiune a acestui post care a început o campanie de compromitere a activității de transplant în România.

Prezentă în studio, Sorina Pintea, ministrul Săntții, a confirmat că lucrurile au început să miște și că săptămâna viitoare, marți, a avea loc o primă întâlnire a noului Consiliu Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, astfel încât să existe criterii clare de repartizare a organelor, care vor fi publicate pe site-ul ANT: „Eu cu domnul Dr. Radu Zamfir colaborăm foarte bine şi am discutat despre Consiliul Ştiinţific, a apărut în Monitorul Oficial ordinul de ministru cu noul Consiliu Ştiinţific, format din 17 profesionişti, 16 plus directorul ANT. Marţi, la ora 10.00, vom avea prima întâlnire, astfel încât să avem criterii clare de repartizare a organelor, criterii care vor fi publicate pe site-ul ANT".

SOCANT! IUBITA unui jucator, BATUTA pe stadion! Primele IMAGINI

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI