Păcatele electorale ale candidaților la Președinție. CEC a împărțit avertismente

Păcatele electorale ale candidaților la Președinție. CEC a împărțit avertismente Comisia Electorală Centrală/ Sursa foto: EvZ

Republica Moldova. Comisia Electorală Centrală (CEC) a dat avertismente în stânga și în dreapta, în cadrul ultimei ședințe. În lista celor sancționați s-au pomenit patru candidați din cei unsprezece înscriși în cursa pentru Președinție. 

CEC: Nereguli la declararea fondurilor electorale

CEC a verificat rapoartele și informațiile privind finanțarea campaniei electorale a candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova. Membrii CEC au depistat mai multe nereguli. Doar șapte concurenți din unsprezece și-au onorat obligațiunile în ceea ce privește prezentarea informației cu privire la deschiderea  contului cu mențiunea „Fond electoral”. 

„Luând act de rapoartele prezentate de către concurenții electorali, CEC a atenționat candidatul independent, Victoria Furtună, asupra obligației de a respecta prevederile cadrului normativ legat de obligativitatea de informare, în termen de 3 zile, a organului electoral despre nedeschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral”. Sancțiune sub formă de avertisment a fost aplicată concurentului electoral, Partidul Politic „Partidul pentru Viitorul Moldovei”, care l-a desemnat pe candidatul Vasile Tarlev. Comisia a constatat că au fost utilizate mijloace financiare fără a le declara în prealabil la Comisie în modul stabilit. Candidatul independent, Andrei Năstase a fost avertizat pentru depunerea tardivă a raportului privind gestiunea financiară”, se arată în comunicatul CEC.

Comisia a aplicat sancțiune sub formă de avertisment și candidatului independent, Tudor Ulianovschi. Totul, după ce a constatat că acesta a utilizat mijloace financiare fără a le declara în prealabil. Totodată, a fost neglijată obligația evaluării activității voluntarilor indicați în raport. S-a mai constatat utilizarea serviciilor și mijloacelor materiale nedeclarate în raportul privind gestiunea financiară.

„Luând în considerare cumulul abaterilor și sancțiunea de bază sub formă de avertisment pentru încălcarea actelor normative în domeniul electoral, precum și comportamentul continuu vicios de finanțare a campaniei, CEC a aplicat candidatului independent, Tudor Ulianovschi și sancțiunea complementară modică, sub formă de privarea de timpii de antenă gratuiți pentru o perioadă de 48 de ore”. concretizează CEC.

Alegeri Republica Moldova

Sursa foto: cec.md

11 pentru un fotoliu

Alegerile prezidențiale se vor desfășura duminică, 20 octombrie, concomitent cu referendumul republican privind vectorul european.

Cetățenii cu drept de vot urmează să aleagă președintele din 11 candidați înscriși în cursă.

  1. Alexandr Stoianoglo, Partidul Socialiștilor;
  2. Maia Sandu, Partidul Acțiune Solidaritate;
  3. Renato Usatîi, Partidul Nostru;
  4. Vasile Tarlev, Partidul pentru Viitorul Moldovei;
  5. Irina Vlah, candidată independentă;
  6. Ion Chicu, Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei;
  7. Andrei Năstase, candidat independent;
  8. Octavian Țîcu, Blocul electoral „Împreună”;
  9. Victoria Furtună, candidată independentă;
  10. Tudor Ulianovschi, candidat independent;
  11. Natalia Morari, candidată independentă.

Revista presei