Evenimentul Zilei > Monden > Păcăliciul zilei- Lucian Mândruță. Sfatul momentului: „Nu vă duceți după fentă!”
VIDEO

Păcăliciul zilei- Lucian Mândruță. Sfatul momentului: „Nu vă duceți după fentă!”

Astăzi ne delectăm! Avem un Păcălici în splendoarea manifestărilor specifice Păcălicilor de mare anvergură.

Păcăliciul zilei- Lucian Mândruță. Sfatul momentului: „Nu vă duceți după fentă!”

Emisiune de Mirel Curea

Este vorba despre Lucian Mândruță, care dă sfaturi jurnaliștilor. Mândruță, care era un vajnic prompterist la Pro TV, poreclit „Bâlbuță”, din cauza bâlbâielilor și a bâlbelor.

Îi avertizează pe jurnaliști și le spune că se vede nevoit să scrie… Adică el n-ar fi scris, dar se vede nevoit, pentru că îi este teamă că jurnaliștii nu mai au timp să se documenteze în orele astea nebune. Orele care au urmat după tragedia de la Institutul Matei Balș.

Păcăliciul zilei- Lucian Mândruță. Sfatul momentului: „Nu vă duceți după fentă!”

Le spune jurnaliștilor „Nu vă duceți după fentă” și explică.

Citesc deja că „surse” din spital vă dau ca vinovat pentru incendiul de acolo un reșou sau o altă sursă de încălzire. Exact cum la Piatra Neamț v-au păcălit cu injectomatul care a făcut o flamă.

Ce trebuie să știți ca să nu vă păcăliți publicul? Incendiile din secțiile de terapie cu oxigen sunt incendii de oxigen, ne de reșou. Ele nu evoluează ca un incendiu obișnuit, care de obicei necesită minute până ce focul crește în intensitate și se propagă de la un obiect la altul.

Ele sunt pur și simplu fenomene extrem de rapide (în secunde) în care obiectele care conțin materiale combustibile- țesături, lemn, plastic, chiar țesut uman- se aprind aproape instantaneu. Incendiul de oxigen poate avea o sursă –scânteie, reșou, lumânare-”.

Deci, să nu vă duceți după fentă, nu reșoul arde. Jurnaliștii așa credeau că reșoul ăla de metal arde el, ca o bucată de lemn. Ci „arde oxigenul”. Minunat! Deci să fim foarte, foarte atenți, dragi ziariști.

Deci, „devine o catastrofă cu evoluție rapidă”. Când concentrația e mare, nici nu mai ai nevoie de surse vizibile. Și vorbește de parcă ar fi dușmanul, Eliot Ness-ul piromanilor.

Întrebarea simplă cu care trebuie să înceapă ancheta este”, țineți-vă bine, „Când ați aerisit noaptea trecută și cât ați ținut geamul deschis?

Întrebarea o adresează celor de la Balș.

Cam cât îl ții pe un om cu febră 40 de grade cu geamul deschis, pe timp de iarnă, domnule Lucian Mândruță?

Lucian Mândruță, dar tu de câte ori te trezești noaptea, pe timp de iarnă, când sunt minus nu știu câte grade afară, ca să aerisești și cam câte minute ții geamurile deschise să se aerisească? Cam cât îl ții pe un om cu febră 40 de grade cu geamul deschis, pe timp de iarnă?

Avertizează, așa după cum am spus, „Nu vă duceți după fentă! N-am învățat nimic de la Piatra Neamț. Și acolo au murit oameni. N-am schimbat nimic și iar au murit oameni și acum. Puneți aceste întrebări dacă vreți să faceți presă! Altfel sunteți complici!

Fenta, reșoul și prostia

Deci, ați înțeles, da? Reșourile nu ard! E posibil ca de la reșouri să se provoace niște incendii acolo unde sunt substanțe inflamabile sau acolo unde sunt vapori inflamabili sau există surse de oxigen… Dar foarte important să rețină jurnaliștii că reșourile nu ard. Nu ele iau foc.

N, Lucian Mândruță, n-a spus nimeni chestia asta. Și sigur că da, e bine ca jurnaliștii să nu se ducă după fentă. Dar este bine ca cei cred că sunt jurnaliști și vor să dea sfaturi jurnaliștilor să nu fie proști!