Vlad, din Capitală, a cumpărat acum două săptămâni patru lămâi din piaţă pentru a le folosi în aceeaşi seară.
"Arătau foarte bine şi vânzătoarea mi-a spus că sunt foarte bune şi zemoase. Însă, când am ajuns acasă şi am tăiat una nu mai reuşeam să ajung la miez, cred că tăiasem cam o treime din diametrul lămâii şi nu ajunsesem la fruct", povesteşte bărbatul.
Pentru că avea nevoie de patru lămâi cu miezul normal, a trebuit să mai cumpere două. "Am încercat să vorbesc cu vânzătoarea să îi spun că fructele nu sunt coapte normal, dar nu am avut cu cine să mă înţeleg. Nu a fost de acord să mă despăgubească, spunând că nu poate să taie lămâia să vadă cum e la mijloc", mai povesteşte bucureşteanul.
La supermarket, aceeaşi ţeapă. Marius Dumitrescu (34 de ani) din municipiul Galaţi povesteşte că a trecut printr-o experienţă similară în preajma sărbătorilor de Paşte: "Am fost pus de soţie să fac cumpărăturile. Am mers la supermarket şi am luat vreo şase lămâi. Când am ajuns acasă şi le-am tăiat în două am văzut că aveau o coajă foarte groasă şi miezul foarte mic".

Fumoase în afară, verzi şi uscate la interior
Nu doar fructele oferă surprize neplăcute. Roşiile verzi sub o coajă roşie sunt o altă păcăleală de sezon, pe care românii o trăiesc şi la piaţă, şi în supermarket.
"Acum o lună am luat trei kilograme de roşii din Piaţa Obor. Toate arătau bine, aveau coaja de culoare normală, dar când le-am tăiat, erau verzi şi uscate. Nu am putut să le folosesc, nu aveau nici un gust, iar din piaţă mi-au spus că am avut ghinion, nu e vina lor", ne-a sesizat Lăcrămioarea Pletea.
Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului din Galaţi, Aurel Panfile, ne-a explicat că despăgubirea se poate acorda dacă, la vânzare, consumatorul nu a fost anunţat de calitatea inferioară a produsului ales.
"Un fruct de calitate bună trebuie să respecte anumiţi parametri. Dacă nu sunt respectaţi, cumpărătorii pot fi despăgubiţi dacă păstrează bonul".
"Fructele importate din afara ţărilor UE care au coaja anormal de groasă pot cauza inclusiv cancer."
GHE. MENCINICOPSCHI, specialist în alimentaţie

Coaja groasă poate fi toxică
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomandă să se evite consumul unor astfel de produse dacă avem "norocul" să le cumpărăm din piaţă sau de la supermarket.
"Astfel de fructe, în special citricile, cu o coajă foarte mare nu sunt normale. Coaja nu trebuie consumată. Gospodinele ar trebuie să se abţină să o radă să o folosească la prăjituri. Apoi trebuie observat din ce ţară vin produsele, statul de provenienţă. Dacă sunt din afara Uniunii Europene sunt destul de riscante pentru că foarte probabil să fie tratate excesiv şi implicit toxice, putând cauza cancer", a mai adăugat specialistul.