OUG care schimbă Codul Fiscal, pe repede înainte la Senat

OUG care schimbă Codul Fiscal, pe repede înainte la Senat

Coaliția parlamentară PSD-ALDE a aprobat, luni, intrarea în procedură de urgență la Senat a ordonanței emisă, miercuri de Guvern, care aduce modificări substanțiale Codului Fiscal. Informația a fost confirmată de liderul senatorilor social-democrați, Șerban Nicolae, dar și de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după ședința de luni a Biroului permanent.

Pe data de 14 noiembrie ordonanța va primi primul aviz, iar pe pe 15 noiembrie va intra pe ordinea de zi a Comisiei buget-finanțe a Senatului. OUG nr. 79/2017 va trece și prin alte două comisii, cea economică și cea pentru afaceri europene, apoi urmează să intre în plen, iar Senatul va vota în calitate de primă Cameră sesizată. 

După mai multe discuții și amânări ale coaliției de guvernare, Executivul a adoptat, în ședința din 8 august, OUG care aduce schimbări Codului Fiscal.  Prin această ordonanță de urgență au fost aprobate măsuri fiscale precum trecerea contribuţiilor în sarcina angajatului, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, introducerea unei taxe pe fondul de salarii de 2% și creşterea cu 60% a deducerilor personale pentru angajații cu salarii mici.

Pe 8 august, la începutul ședinței de Guvern, Tudose a declarat că inițial sindicatele și patronatele au fost de acord cu modificările, dar apoi au reacționat la externalizarea profitului și „s-au inflamat niște multinaționale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Felicitări domnule ministru pentru alocuțiunea de la început, tocmai am aflat acum că sunt niște sucursale ale unor bănci care au dat liber angajaților pentru a putea participa la mitingul din față, deci sunteți pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase pe chestia asta, eu vă felicit. Poate o să plătească și ei impozite”, a spus premierul Tudose către ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.

Înaintea ședinței Executivului, premierul și ministrul Ionuț Mișa au avut o discuție, timp în care, în fața Guvernului, aproximativ 200 de persoane protestau față de măsurile care urmează să fie luate în ceea ce privește de trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

„Măsura aduce beneficii pentru cetățeni. Se urmărește reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% pentru angajați Se reduc contribuțiile sociale cu două procente”, a afirmat Mișa.

Ordonanța de urgență modifică şi completează Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal și prevede următoarele măsuri:

  • mutarea CAS de la angajator la salariat cu reducerea cotei totale de contribuţii sociale de la 39,25% la 37,25%,
  • splitarea plăţii TVA;
  • ridicarea plafonului pentru microîntreprinderi la un milion de euro;
  • instituirea contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% din fondul de salarii, dar şi scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri şi creşterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei .

Pe de-o parte, Guvernul prezintă măsurile ca fiind benefice, încurajatoare şi chiar creatoare de oportunităţi pentru angajatori, dar de cealaltă parte reprezentanţii mediului de afaceri – întreprinzători, analişti, consultanţi, lideri ai patronatelor sau ai asociaţiilor de investitori – şi politicienii din afara arcului guvernamental le resping în bloc sau în parte, invocând riscuri majore pentru stabilitatea macroeconomică.