Oțetul balsamic din Modena, Italia, solicită UE să deschidă o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Sloveniei

Oțetul balsamic din Modena, Italia, solicită UE să deschidă o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Sloveniei

talia a cerut Uniunii Europene să deschidă o procedură de infringement împotriva Sloveniei „pentru a proteja oțetul balsamic din Modena IGP”.

Executivul condus de Mario Draghi a înaintat o cerere la Uniunea Europeană pe baza unui briefing al ministrului politicilor agricole, Stefano Patuanelli, scrie publicația italiană Il Fatto Quotisiano.

„O spirală de lumină”, a comentat Consorțiul pentru protecția Oțetului Balsamic din Modena IGP, referindu-se la alegerea guvernului de a cere intervenția UE pentru protejarea produsului. Acum, bătălia poate continua pentru a proteja nu numai producția exclusivă de Oțet Balsamic de Modena IGP, ci și întregul sistem de mărci europene DOP (Denumire de Origine Protejată) și IGP (Indicație Geografică Protejată).

Un sistem pus în pericol la începutul anului 2021, prin acțiunea Sloveniei care a notificat Comisiei Europene un standard tehnic național privind producția și comercializarea oțetului care, pe lângă faptul că este în contrast puternic cu regulile comunitare și cu principiul armonizării legislației europene, urmărește transformarea oțetului balsamic într-un produs standard.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consecința directă a acestui regulament implementat de Ljubljana ar consta în posibilitatea producerii de oțet balsamic în orice altă țară, context în care sistemul mărcilor ar deveni inutil. Primul pas după activarea procedurii de infringement, amintește Consorțiul Modenese, „va fi o fază de consultare la Comisia Europeană, care va fi urmată apoi, dacă va fi necesar, de acțiunea la Curtea de Justiție a UE”.

Oțetul balsamic de Modena IGP - al cincilea produs agroalimentar italian DOP IGP, după valoarea producției conform datelor 2021 ale Consorzio Tutela Aceto Balsamico di Modena - contribuie la coșul made in Italy cu 100 de milioane de litri de producție certificată capabilă să genereze 400 de milioane euro în valoare de producție, tradusă în 1 miliard de euro în valoare de consum.

Preţiosul condiment modenez, conchide subsecretarul Mipaaf, Gian Marco Centinaio, „este un simbol al întregului Made in Italy. Dacă se cedează în fața oțetului balsamic, se destabilizează întregul sistem de mărci din Italia și UE, începând cu Prosecco, în contradicție cu politicile duse de de zeci de an de Europa”. (Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)