Ostaticul român din Burkina Faso, căutat cu ajutorul francezilor și americanilor

Ostaticul român din Burkina Faso, căutat cu ajutorul francezilor și americanilor

Armata franceză și cea americană ajută trupele din Burkina Faso în operațiunile de căutare a ostaticului român răpit sâmbătă în nordul țării, în apropierea graniței cu Mali și Niger, a anunțat ministrul securității interne de la Ouagadougou.

"Anchetele continuă (...) cu partenerii noștri strategici francezi și americani, care dispun de mijloace de supraveghere în profunzime și care ne permit (...) să continuăm căutările în zonă și dincolo de aceasta, dar și să analizăm cu atenție diferitele piste ce pot fi privilegiate", a declarat Auguste Denise Barry.

Armatele franceză și americană dispun de drone cu baza în Nigerul vecin, active deasupra Sahelului, o vastă zonă aridă afectată de conflictele armate din nordul Republicii Mali și din Libia, scrie Agerpres.

Ministrul securității a ținut să menționeze în cursul unei conferințe de presă, că este în "contact permanent" cu autoritățile din Mali și Niger în cadrul acestor acțiuni de căutare.

"Unele persoane sunt de părere că răpitorii au mers mai întâi în Mali și apoi în Niger, dar dacă priviți geografic poziția în momentul răpirii, ei se aflau mult mai aproape de granița cu Nigerul", a adăugat Auguste Denise Barry.

Persoane înarmate au răpit sâmbătă, 4 aprilie, "un agent de securitate" român, la o mină de mangan din Burkina Faso. Agentul de securitate a fost răpit de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş. Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în atac.

Surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso şi Mali au declarat că românul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost răpit şi dus în statul vecin Mali. Potrivit unor surse citate de BBC, răpitorii ar face parte dintr-o grupare care are legături cu Mişcarea pentru Unicitate şi Jihad în Africa de Vest (MUJAO), activă în Mali.

Românul răpit se numește Iulian Gherguţ, are 40 de ani, și este un asociat al controversatului Horaţiu Potra, preşedinte fondator al Asociaţiei românilor care au activat în Legiunea străină franceză.

Ne puteți urmări și pe Google News