Oscarul bărbaţilor: Clooney şi Daniel Day-Lewis sunt favoriţi

Oscarul bărbaţilor: Clooney şi Daniel Day-Lewis sunt favoriţi

Cinci dintre cele mai cunoscute nume de la Hollywood fac parte în acest an din galeria actorilor nominalizaţi la Oscar.

George Clooney, Daniel Day-Lewis, Johnny Depp, Tommy Lee Jones şi Viggo Mortensen au fost selectaţi de membrii Academiei Americane de Film să intre în „marea finală“ care va avea loc în data de 24 februarie la Teatrul Kodak din Los Angeles.

Cine va fi mai convingător în faţa juriului Academiei Americane de Film? Un avocat, un explorator, un bărbier răzbună tor, un tată disperat sau un mafiot rus? Acestea sunt personajele care au intrat în cursa pentru câştigarea premiului Oscar.

Talentatul domn Clooney?

Ne puteți urmări și pe Google News

Încă nu se poate vorbi despre un „mare favorit“ al acestei categorii la cea de-a 80-a ediţie a premiilor Oscar, dar se pare că George Clooney se detaşează timid de restul „plutonului“. El este avocatul din producţia „Michael Clayton“, regizată de Tony Gilroy, nominalizată la nu mai puţin de şapte categorii, printre care se numără Cel mai bun film, Cel mai bun regizor sau Cel mai bun scenariu original.

George Clooney interpretează aici rolul unui avocat cu o carieră puternică într-o corporaţ ie, care este lovit subit de o criză de conştiinţă în timpul unei confruntări cu rivala sa, interpretată de Tilda Swinton (de asemenea nominalizată la Oscar pentru Rol secundar feminin). George Clooney şi-a trecut deja în palmares un premiu Oscar în 2006, însă pentru rol secundar masculin, graţie filmului „Syriana“.

Tot la ediţia din 2006, Clooney mai adunase nominaliză ri şi pentru Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu original, ambele pentru pelicula „Good Night and Good Luck“, dar „Syriana“ i-a purtat noroc. Rolul Michael Clayton i-a adus mai întâi o nominalizare la Globurile de Aur, însă a pierdut în favoarea lui Daniel Day-Lewis. A câştigat totuşi, până acum, premiul pentru Cel mai bun actor din partea Asociaţiei Criticilor de Film din Washington şi a Cercului Criticilor de Film din San Francisco. Va reuşi George Clooney să câştige mult-râvnitul Oscar anul acesta? Competiţ ia este acerbă, iar trofeul, cu atât mai valoros.

Daniel Day-Lewis, un actor consacrat

Un alt actor care îşi joacă şansele la Oscar anul acesta este Daniel Day-Lewis, singurul dintre cei cinci nominalizaţi care a câştigat un premiu Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal. Preţiosul trofeu i-a revenit în 1989 pentru producţia „My Left Foot“.

Anul acesta candidează cu „prestaţia“ din filmul „There Will Be Blood“, în care interpretează rolul lui Daniel Plainview, un explorator de petrol lacom şi ipocrit. În drumul către premiul Academiei Americane de Film, Daniel Day-Lewis a câştigat deja Globul de Aur şi, conform tradiţiei, este creditat cu şanse mari şi pentru Oscar. „Mă simt onorat pentru că m-aţi inclus într-un grup al celor mai mari actori“, a spus Lewis despre nominalizarea sa de anul acesta. El a mai strâns nominalizări la Oscar pentru peliculele „In the Name of the Father“ (1993) şi „Gangs of New York“ (2002).

Trei încercări

Johnny Depp se află în acest an la a treia nominalizare la premiile Academiei Americane de Film. Este posibil ca a treia încercare să fie cu noroc, mai ales că deja a câştigat la Globurile de Aur, o avanpremieră pentru Oscar, premiul pentru Cel mai bun actor într-o comedie. Depp joacă rolul unui bărbier sângeros din secolul al XIX-lea, care caută răzbunare pentru timpul petrecut pe nedrept în închisoare, atentând la vieţile celor „buni şi drepţi“ din Londra. Filmul este inspirat din musicalul omonim care s-a jucat pe Broadway - „Sweeney Todd“.

Producţia regizată de Tim Burton a fost recompensată, de asemenea, cu un Glob de Aur pentru Cel mai bun musical, însă producătorii de film şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu faptul că regizorul nu a fost luat în seamă în cursa Oscarurilor. Până acum, Johnny Depp a mai fost de două ori atât de aproape de statueta aurită. În 2004 a fost nominalizat pentru rolul memorabil al piratului Jack Sparrow din filmul de aventuri „Piraţii din Caraibe: Blestemul perlei negre“, iar în 2005 a fost luat în considerare de juraţi pentru rolul din „Finding Neverland“. Aflat la cea de-a şasea colaborare cu Burton, Johnny Depp se află din nou în competiţ ie şi speră să intre în galeria premianţilor.

Două filme, o nominalizare

Tommy Lee Jones face parte, la rândul său, din „grupul celor cinci“ care se luptă pentru un Oscar. În urmă cu 15 ani câştiga un trofeu al Academiei Americane de Film pentru rolul secundar interpretat în producţia „The Fugitive“, iar anul acesta figurează în distribuţia a două filme intrate în cursă: „In the Valley of Elah“ şi „No Country for Old Men“. Chiar dacă aprecierile criticilor s-au îndreptat mai ales către modul în care a jucat în al doilea film menţionat, membrii juriului au preferat să-şi dea votul pentru rolul Hank Deerfield din „In the Valley of Elah“. Filmul prezintă povestea unui cuplu care porneşte în căutarea fiului lor, un soldat proaspăt-întors din Irak şi dispărut în mod misterios. Tommy Lee Jones joacă rolul tatălui disperat, iar partenera sa din film este Susan Sarandon.

Însă filmul pentru care toată lumea se aştepta ca Tommy Lee să primească nominalizarea la Oscar este mult-lăudatul „No Country for Old Men“, în regia fraţilor Joel şi Ethan Coen, care concurează, printre altele, şi la categoria Cel mai bun film.

Viggo, mafiot rus

Singura surpriză din cadrul nominalizărilor la categoria Cel mai bun actor în rol principal este prezenţa lui Viggo Mortensen. Actorul este apreciat pentru talentul său, iar filmele în care a jucat în ultimii ani l-au pus pe lista „celebrităţilor de categoria A“. Totuşi, faptul că a fost preferat în locul lui Denzel Washington sau Tom Hanks în ceea ce priveşte nominalizările de anul acesta la Oscar a ridicat mai multe semne de întrebare din partea criticilor şi a producă torilor de la Hollywood. Rolul de mafiot rus din filmul „Eastern Promises“ i-a adus chipeşului actor atât o nominalizare la Oscar, cât şi la Globurile de Aur.

„Câştigătorul este...“

În concluzie, tradiţia spune că marele câştigător de la Kodak Theatre va fi cel care şi-a adjudecat deja Globul de Aur. Aşa s-a întâmplat şi anul trecut, când Forest Whitaker câştiga ambele premii pentru prestaţia sa din producţia „Last King of Scotland“, şi la fel a fost şi în urmă cu doi ani, când Philip Seymour Hoffman culegea laurii şi de la „Globuri“, şi de la Oscar. Se pregăteşte Daniel Day-Lewis pentru al doilea Oscar din carieră? Sau îi va reveni premiul fermecătorului George Clooney, care, mai nou, se implică în tot felul de campanii socio- politice? Va fi talentul lui Johnny Depp în sfârşit răsplătit? Sau voturile vor merge către experimentatul Tommy Lee Jones? Sau poate statueta îi va reveni „Cenu- şăresei“ Viggo Mortensen?

OPINIE

Ce spune criticul?

> „În lista nominalizaţilor de anul acesta se regăsesc numai nume cunoscute. Mă bucur că Daniel Day-Lewis se află printre aceştia. Nominalizările de la Oscar mi se par mai reuşite decât cele de la Globurile de Aur, filmele sunt mai bune, cu excepţia omisiunii filmului «4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile». Este greu să fac o predicţie, dar mi-ar plăcea să câştige Daniel Day-Lewis. Johnny Depp are un rol ciudat, însă partitura din «Sweeney Todd» e mai bună decât cea din «Piraţii din Caraibe»“. Alex. Leo Şerban, critic de film

„Nominalizările de la Oscar mi se par mai reuşite decât cele de la Globurile de Aur, filmele sunt mai bune, cu excepţia omisiunii filmului «4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile».“, Alex. Leo Şerban, critic de film