Oscar, violator în serie, soldat mort în Afganistan, incidente aviatice

Oscar, violator în serie, soldat mort în Afganistan, incidente aviatice

Săptămâna 23 februarie - 1 martie a debutat cu decernarea premiilor Oscar, Slumdog Millionaire reuşind să adune opt astfel de premii. Fastuoasa ceremonie nu a arătat că există o criză financiară la nivel global, însă în România aceasta îşi face tot mai mult simţită prezenţa.

Tocmai de aceea, EVZ a dat startul unei campanii, “Români în Criză” care încearcă să explice ce înseamnă acest impas financiar pentru fiecare dintre noi. EVZ s-a implicat şi în prinderea unui violator în serie care se plimba liber pe străzile Bucureştiului datorită permisivităţii unei judecătoare.

Alte evenimente, precum moartea unui alt soldat roman în Afganistan, două incidente aviatice şi încercarea ministrului Diaconescu de a calma spiritele în Italia cu privire la infracţiunile românilor au umplut paginile ziarelor.

Opt Oscaruri pentru "Vagabondul Milionar" 

Ne puteți urmări și pe Google News

Filmul Slumdog Millionaire ("Vagabondul Milionar") a dat lovitura la cea de-a 81-a ceremonii de decernare a premiilor Oscar, care a avut loc luni dimineaţă, la Kodak Theatre, în Los Angeles. Filmul a primit opt premii ale Academiei Americane de Film, printre care cel acordat celui mai bun film şi celui mai bun regizor - Danny Boyle.

Ca urmare a acestui success autorităţile indiene au decis acordarea unor locuinţe copiilor care joacă în pelicula "Vagabondul Milionar", şi asta pentru că aceştia trăiesc în continuare în mahalalele sărăcăcioase din Mumbai.

Criza la români

Campania EVZ a demarat luni cu un studiu de caz. Trecerea în şomaj tehnic a membrilor unei familii din România angrenează, printr-un efect tip „domino”, alte concedieri şi afaceri în impas.

Marţi, EVZ a prezentat harta şomajului pe timp de criză. Numai în perioada 1 octombrie 2008-31 ianuarie 2009, aproximativ 100.000 de persoane s-au trezit fără servicii. Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în perioada menţionată, 92.000 de români au rămas şomeri, iar anunţurile primite de agenţie în ceea ce priveşte perioada următoare arată un viitor sumbru.

Cele mai spectaculoase efecte ale crizei economice se văd în aşa-zisele oraşe monoindustriale, ţinute în viaţă de o fabrică mare, care ocupa cea mai mare parte a forţei de muncă şi care, având dificultăţi acum, lasă pe drumuri familii întregi. Oamenii sunt şocaţi, iar cei care se dezmeticesc mai repede îşi spun că dracul nu e chiar atât de negru şi caută soluţii personale, aşa cum arată reportajul din oraşul.

Joi, EVZ a prezentat ziua în care mai mulţi româi au aflat cu adevărat ce este criza. Un fost patron al unei agenţii imobiliare, o şomeră şi un ex-redactor-şef au semnat, forţaţi de împrejurări, „condamnarea la moarte” a propriei afaceri, a locului de muncă şi a unui ziar local. Să fii nevoit să-ţi semnezi trecerea în şomaj.

Până una alta, criza schimbă obiceiurile de consum. De exemplu, membrii familiei Pop, din Alba-Iulia, se uită la fiecare bănuţ când fac cumpărăturile. Ei aleg magazinele alimentare cu preţuri mici, după ce nu au mai avut niciun venit din luna decembrie.

Viol cu voie de la judecătoare 

Evenimentul zilei a dezvăluit marţi că, după o serie de violuri comise cu o cruzime greu de imaginat, un recidivist se plimbă liber prin Capitală graţie clemenţei excesive a unui magistrat.

Dorel Lazăr – pus în libertate ”pe caz de boală”, deşi ar fi trebuit să se afle în închisoare pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 13 ani şi 6 luni pentru viol – a fost dat în urmărire general după ce EVZ a prezentat povestea. Mai mult judecătoare care l-a eliberat pe violator este în atenţia CSM.

EVZ a ajuns şi acasă la violator. Vecinii de scară spun că l-au văzut în urmă cu câteva zile. Mama violatorului susţine că nu ştie nimic despre fiul său.

Joi seară, violatorul în serie Dorel Lazăr a fost capturat în sectorul 6 al Capitalei, de ofiţerii Serviciului Urmăriri din cadrul Poliţiei Române. El a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Rahova.

„Lăzărică” le-a povestit poliţiştilor cu seninătate despre violurile comise. Asupra sa au fost descoperite mai multe articole din presă despre modul în care a fost eliberat.  

Remiză diplomatică România - Italia 

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a discutat luni la Roma cu omologul său italian, Franco Frattini, pentru a aplana tensiunile apărute în Peninsulă în relaţia dintre localnici şi comunitatea românească, în urma unor infracţiuni comise de români. Conluziile: Franco Frattini nu mai vrea infractori români pe străzi, Cristian Diaconescu îi aminteşte despre libera circulaţie în Uniunea Europeană.

La numai o zi după vizita lui Diaconescu la Roma, o svastică lângă care stătea scris „Holocaustul românilor”a fost descoperită pe un zid din apropierea Parcului Caffarella, unde pe 14 februarie a avut loc un viol pentru care sunt suspectaţi doi cetăţeni români.

Cu toate acestea, joi s-a aflat că un hacker roman a fost angajat de procuratura italiană. Gabriel Bogdan Ionescu, un tânăr de 22 de ani, originar din Craiova, va ajuta autorităţile italiene să lupte împotriva infracţiunilor informatice, scrie publicaţia Corriere della Serra.

În plus, Andrea Ronchi, ministrul pentru Politici Europene, a declarat în cadrul unui interviu publicat în cotidianul Il Giornale, că infractorii români, care se află în închisorile din Italia, ar putea fi trimişi în România.

Al nouă-lea soldat român ucis în Afganistan 

Un soldat român a fost ucis, joi, în Afganistan, în urma exploziei unei bombe amplasate pe o şosea. Sergentul major Chira Claudiu se afla într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul). El a avut aceeaşi soartă rezervată militarilor români căzuţi în războaiele altora: minute de reculegere, apoi indignare, şi o infinită uitare. Rămâne însă, mereu, aceeaşi întrebare: de ce suntem acolo? La această întrebare voi aţi răspuns pe forumul evz.ro.

Incidente aviatice

Un avion al companiei Turkish Airlines s-a prăbuşit, miercuri, cu puţin timp înainte de aterizarea pe aeroportul Schiphol din Amsterdam. La bordul aeronavei se aflau 127 de pasageri şi şapte membri ai echipajului. Dintre aceşti nouă au murit, iar alte 50 au fost rănite.

Mai mult noroc au avut pasagerii unui avion aparţinând CarpatAir, care a aterizat sâmbătă forţat pe aeroportul din Timişoara.

Boc, acuzat de nepotisme Două numiri în posture de consilieri personali ai primului-ministru au stârnit un nou scandal în jurul Executivului. Prima dintre ele, Mihaela Eugenia Boc, nepoata actualului premier, a fost cooptată în echipa de consilieri personali ai şefului guvernului.

Apoi, ascensiunea rapidă a lui Marius Buzea, promovat recent din poziţia de şofer la PDL direct în cea de consilier personal al primului-ministru, a primit o explicaţie din partea lui Emil Boc: „Eu îi ajut pe oamenii care au pornit de jos. Pentru că şi eu am pornit tot de jos, la fel ca el”.

Tot, Emil Boc, de data aceasta din postura de preşedinte al democrat-liberalilor a cerut filialei Dolj să-l excludă din partid pe Constantin Iancu, directorul Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF), despre care EVZ a dezvăluit că este urmărit penal pentru lipsire de libertate şi şantaj.

Scandalagiii din Mall, puşi în libertate de judecători 

Săptămâna aceasta a continuat şi scandalul din Mall. Eugen Preda, liderul grupului implicat sâmbăta trecută într-un incident produs la Mall Plaza Romania, va fi judecat în libertate, după cum a decis Judecătoria Sectorului 6. Fratele sportivului a declarat că întregul incident de la complexul comercial a fost provocat de către firma de pază, împreună cu directorul acesteia, Bogdan Oprea. La rândul lui, şeful BGS, Bogdan Oprea, a declarat că fratele interlopului Eugen Preda încearcă cu orice mijloace să-l apere pe acesta. Însă, Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a transmis un mesaj dur interlopilor: “Nu sunteţi în siguranţă!”

O nouă şefă la Tenis Sportul românesc a fost marcat săptămâna aceasta de alegerea unui nou şef la Tenis. Fosta jucătoare Ruxandra Dragomir este noul preşedinte al Federaţiei Române de Tenis, după ce a câştigat alegerile desfăşurate la Poiana Braşov, în turul doi, în faţa lui Aurel Muntean.

La scurt timp aceasta a fost ameninţată. Ion Ţiriac a avertizat, după alegerile de la federaţia de tenis, că noua şefă a acestui for are la dispoziţie şase luni pentru a confirma, altfel va fi înlocuită.

SĂPTĂMÂNA ÎN CIFRE:

• 20%  -  procentul cu care s-a scumpit telefonia mobilă

• 10.000 de euro - prima de instalare pentru tinerii agricultori           • 29 de milioane de euro – preţul record oferit pentru o sculptură semnată de celebrul artist român Constantin Brâncuşi, intitulată „Madame L.R.”           • 584 de maidanezi  - locuiesc într-o casă cumpărată de un bucureştean