Osama, poetul terorist, publicat în Statele Unite

Osama, poetul terorist, publicat în Statele Unite

Versurile liderului reţelei al-Qaida, culese de pe casete înregistrate, vor apărea săptămâna aceasta într-o revistă academică americană.

Câteva poezii compuse de şeful reţelei teroriste al-Qaida, Osama bin Laden, vor fi publicate săptămâna aceasta în Statele Unite, scrie „The Sunday Times“. Profesorul Flagg Miller, care predă poezie arabă la Universitatea California, a descoperit că liderul terorist era pe vremuri foarte căutat ca vorbitor la evenimente mondene. Recitalurile sale date la nunţi şi alte petreceri în timpul anilor ’90 au fost înregistrate pe casete, acestea fiind găsite în locuinţa din Afganistan a lui Bin Laden după atentatele din 11 septembrie 2001.

„Bin Laden este un poet dotat, cu rime şi metri care denotă inteligenţă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care mulţi oameni l-au înregistrat şi şi-au transmis casetele cu performanţele acestuia ca şi cum ar fi fost şlagăre“, explică Miller. „Un tânăr care se-aruncă în fumul războiului înroşeşte râzând vârfurile lănciilor. Fie ca Dumnezeu să nu-mi abată ochiul de la cei mai eminenţi oameni, altfel vor cădea“, spun primele versuri ale unui poem scris de Bin Laden.

Osama bin Laden, „poet războinic“

Ne puteți urmări și pe Google News

Ideile cuprinse în lirica liderului terorist îl fac pe acesta un „poet războinic“ de neconfundat, ale cărui versuri sunt de natură să-i conducă pe adepţii săi până la idilica sa ascunzătoare din munţii Hindu Kush. „Bin Laden foloseşte adesea munţii ca metafore. În sens de graniţe, ei îi separă pe arabi de toţi ceilalţi, dar în acelaşi timp îi şi feresc de tentaţiile lumii laice“, spune Miller. Profesorul Miller a ascultat pentru prima oară înregistrările lui Bin Laden acum patru ani, când agenţii FBI căutau în ele mesaje codificate pentru celulele teroriste pasive. El a identificat aproximativ 20 în care figura „recitalul distinct“ al lui Bin Laden. Transcrieri ale acestor înregistrări vor fi publicate de Miller în ediţia pe luna octombrie a revistei academice „Limbă şi Comunicare“.

Versuri adolescentine şi brutale

„Ele îl portretizează pe Bin Laden ca pe un om-spectacol, comedianul cu un plan ascuns. El spune poveşti sângeroase despre mujahedini morţi, originari din satele în care a vorbit, şi foarte adesea era prima oară când membrii familiilor acestora au aflat de soarta lor. Bin Laden amesteca ştirile cu teologia radicală şi versul propriu, în baza tradiţiei hamasa - o tradiţie poetică războinică din Oman, calculată să capteze interesul bărbaţilor tineri“, explică Miller.

„Şi-a croit cuvintele în aşa fel încât să-i incite pe tinerii orăşeni nemulţumiţi, oferindu-le o scăpare (...), dar în loc să trăiască o viaţă mai bună, mulţi dintre ei au murit în feluri oribile“. Alţi specialişti în cultura arabă nu sunt mulţumiţi de publicarea poeziilor lui Bin Laden, pe care le cunosc. „Ele par a fi adolescentine şi brutale, ca o înregistrare video violentă, compuse cu minimum de talent în scopul de a-i cuceri pe tinerii cu mintea susceptibilă şi pe bărbaţii însetaţi de sânge“, a declarat un filolog care a dorit să-şi păstreze anonimatul.