Originile baladei Miorița. Evenimentul istoric la 12:00

Originile baladei Miorița. Evenimentul istoric la 12:00

Originile baladei Miorița. Emisiunea Evenimentul istoric, de la ora 12:00, cu Manu Ionescu și invitatul său, istoricul Alex Mihai Stoenescu

Pe-un picior de plai,

Pe-o gură de rai,

Iată vin în cale,

Ne puteți urmări și pe Google News

Se cobor la vale,

Trei turme de miei,

Cu trei ciobănei…

Sunt unele dintre cele mai frumoase versuri scrise vreodată în limba română, nemuritoarea baladă „Miorița”, pe care o cunoaștem din cea mai fragedă copilărie.

De unde vine această epopee universală, cine au fost cei care au zămislit-o și ce legături strânse are ea cu fibra identității naționale? Istoricul Alex Mihai Stoenescu ne răspunde la aceste întrebări în episodul de astăzi al Evenimentului istoric.

Este conflictul dintre ciobanii din balada Miorița motivat de invidie și lăcomie? Vor ei să-l omoare pe ciobanul moldovean pentru a-i lua turma de oi, care era probabil mai mare, mai frumoasă sau mai bine întreținută decât ale lor?

Cum este interpretată corect acceptarea soartei de către ciobanul moldovean? Este doar un simplu act de resemnare, sau o expresie complexă a unei filozofii de viață, care îmbină fatalismul cu o profundă legătură cu natura și tradiția.

Surpriza promisă de Alex Mihai Stoenescu: pe urmele baladei Miorița, într-un podcast de excepție.

Deși Miorița nu face referire în mod explicit la conflictul austro-ungar cu românii din Transilvania, o interpretare simbolică a baladei poate să surprindă tensiunile dintre românii din cele trei regiuni istorice, pe fondul influenței și presiunilor străine.

Balada poate fi văzută ca o reflecție asupra fragilității unității românești într-un context de opresiune, dar și ca o expresie a speranței pentru o identitate națională comună și puternică.

Live, de la 12.00, pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA și pe pagina de Facebook evz.ro