Într-o perioadă în care președintele Rusiei, Vladimir Putin, pune accent pe dezvoltarea militară, o analiză a statisticilor oficiale publicate de guvernul de la Moscova arată că țara a înregistrat în ultimele 12 luni cel mai mare declin demografic din istorie.
Conform The Moscow Times, populația naturală a țării (n.r. - un indicator care exclude efectele migrației) a scăzut cu 997.000 de persoane între lunile octombrie 2020 și septembrie 2021.
Anunțul a fost confirmat de Alexei Rașka, demograf cunoscut în Rusia, a cincea țară din lume în topul decese cauzate de COVID-19. Astfel, trebuie spus că scăderea are legătură și cu statistica neagră generată de pandemia de coronavirus.
Practic, de la când Rusia a fost lovită de pandemie, guvernul de la Moscova a înregistrat cel puțin 660.000 de decese în exces. Acest indicator care mai este numit și supramortalitate.
Populația Rusiei în prezent
Rusia are aproximativ 145 de milioane de locuitori, număr mai mic decât cel din 2000, când președintele Vladimir Putin a ajuns la putere. Atenție, cifrele sunt valabile în chiar dacă în 2014 a fost anexată și Crimeea în 2014, peninsulă cu aproximativ două milioane de locuitori.
În acest context, specialiștii atrag atenția că ultima depopulare rapidă a Rusiei a fost semnalată în anii 1990. La acea vreme, țara a fost măcinată de probleme economice de anvergură. Rușii scăpau de comunism, iar efectele căderii acelui regim s-au văzut imediat.
Natalitatea s-a prăbușit, iar sărăcia și alcoolismul au fost probleme sociale care au lovit Rusia în plin. Așadar, recordul precedent de declin al populației a fost înregistrat de autoritățile ruse între iulie 1999 și iunie 2000. Atunci, populația țării a scăzut cu 983.000 de persoane.
Reacția Guvernului Rusiei
Ulterior, populația naturală a Rusiei a revenit pe un trend ascendent în jurul anului 2012. După aceea fost din nou o scădere constantă în contextul problemelor economice și al scăderii nivelului de trai.
În mod cinic, Guvernul Rusiei a folosit criza demografică pentru a justifica măsurile despre care susținea că sunt pentru „promovarea valorilor de familie tradiționale”.
Printre acestea, interzicerea adopțiilor de către cupluri de același sex și a „propagandei homosexuale”, temă care a stârnit valuri și în România.