Turcia cere autoritatilor romane sa ia masuri pentru a bloca activitatile Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) in tara noastra, a scris ieri publicatia "Turkish Daily".
O rganizatia afiliata PKK, numita KOBAL, activeaza in Bucuresti. Adoptarea unor masuri preventive impotriva acesteia ne-ar face fericiti”, i-a spus vineri presedintele parlamentului turc, Koksal Toptan, presedintelui Camerei Deputatilor din Romania, Bogdan Olteanu, in timpul unei intalniri la Ankara.
Publicatia turca, „The Journal of Turkish Weekly” preciza in octombrie ca serviciile de informatii turce au avertizat Statul Major al armatei ca Partidul Muncitorilor din Kurdistan isi finanteaza activitatile teroriste prin intermediul mai multor asociatii stabilite in mai multe tari din Europa, printre care si Romania.
Sprijin pentru aderarea la UE
Aceste asociatii, stabilite in state precum Germania, Austria, Spania, Belgia, Grecia, Rusia, Italia, Marea Britanie, dar si Statele Unite ale Americii, ar furniza PKK fonduri in valoare de 300 de milioane de dolari, folosite pentru achizitionarea de armament.
Potrivit „Turkish Daily”, presedintele parlamentului turc a subliniat ca Turcia si Romania sunt aliati in cadrul NATO si ca nu exista probleme politice intre cele doua tari. Toptan a cerut, de asemenea, sprijinul Romaniei in vederea aderarii Turciei la Uniunea Europeana. „Acordarea statutului de membru al Uniunii Europene nu este un lucru usor. Puteti fi siguri ca aveti un prieten in UE”, i-a raspuns Olteanu, amintind ca Romania a fost admisa recent, in urma unor negocieri foarte dure.
Presiunile Istanbulului
Opt soldati turci au fost rapiti de membri ai PKK, luna trecuta, la granita dintre Turcia si Irak. Prizonierii au fost eliberati a doua zi, dupa ce statul irakian a promis ca ii va captura pe liderii PKK, pentru a evita o incursiune militara a Turciei. In urma incidentelor, armata turca a mobilizat 100.000 de soldati la granita si ameninta ca va porni o contraofensiva daca gherilele PKK nu sunt oprite.
Statele Unite au cerut Turciei, aliat membru al NATO, sa nu lanseze o ofensiva in nordul Irakului, pentru ca situatia sa nu degenereze intr-o criza regionala mult mai ampla. Liderii de la Ankara au acuzat vineri Uniunea Europeana de lipsa unor actiuni concrete impotriva organizatiilor teroriste. ORGANIZATIE TERORISTA
PKK, in conflict cu Turcia de 37 de ani
> Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), numit si KADEK, Kongra-Gel sau KCK, este o organizatie militanta armata fondata in 1970 si condusa de Abdullah Ocalan (foto) pana la capturarea acestuia in 1999.
> Scopul PKK este acela de a crea un stat socialist si independent al kurzilor intr-un teritoriu numit Kurdistan care cuprinde parti din sud-estul Turciei, din nord-estul Irakului, nord-estul Siriei si nord-vestul Iranului. Aceste state nu accepta insa aceasta schimbare.
> Organizatia foloseste violenta si amenintarea cu violenta atat impotiva unor tinte militare, cat si impotriva civililor.
> PKK este considerata o organizatie terorista la nivel international de mai multe state, dar si de organizatii precum NATO si Uniunea Europeana.
> Zeci de mii de oameni au fost ucisi in conflictul dintre Turcia si PKK.