Organizația Mondială a Sănătății, în centrul unui scandal imens. Angajații au profitat de epidemie ca să-ți satisfacă poftele bolnave

Organizația Mondială a Sănătății, în centrul unui scandal imens. Angajații au profitat de epidemie ca să-ți satisfacă poftele bolnave

Peste 80 de membri ai unor ONG-uri și angajați de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sunt acuzați de viol și abuzuri de natură sexuală în timpul unei epidemii de Ebola din Republica Democrată Congo

Anunțul teribil a fost făcut de o comisie independentă formată de Fundația Thomson Reuters și The New Humanitarian.

50 de femei au deăus mărturie împotriva angajaților OMS și a ONG-iștilor

Investigația făcută anul trecut se bazează pe declarațiile făcute de 50 de femei, care susțin că angajații OMS și ai organizațiilor caritabile le-au pretrins favoruri sexuale în perioada 2018-2020 pentru a obține locuri de muncă sau pentru a și le păstra.

În raport, comisia a constatat că aproximativ 21 din 83 de presupuși autori au fost angajați si OMS și că abuzurile, care includ și nouă acuzații de viol, au fost comise atât de personalul național, cât și de cel internațional. "Echipa de revizuire a stabilit că victimelor presupuse li s-au promis locuri de muncă în schimbul relațiilor sexuale sau pentru a-și păstra locurile de muncă", a declarat Malick Coulibaly, unul dintre membrii comisiei într-un briefing de presă.

Mai mult, mulți dintre autorii acestor violuri și abuzuri au refuzat să folosească prezervativul, Ca urmare, 29 dintre femei au rămas însărcinate. Unele dintre ele au fost forțate să avorteze chiar de cei care le lăsaseră însărcinate, a stabilit comisia.

Șeful OMS promite măsuri dure

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a promis toleranță zero la abuzurile sexuale și se pare că își dorește un al doilea mandat în fruntea acestui organism al Organizației Națiunilor Unite, a declarat că raportul a făcut o „lectură angoasantă” și și-a cerut scuze victimelor. "Ceea ce vi s-a întâmplat nu ar trebui să i se întâmple niciodată nimănui. Este de neiertat. Este prioritatea mea principală să mă asigur că făptașii nu sunt scuzați, ci sunt trași la răspundere", a spus el, promițând măsuri ferme.

Directorul regional Matshidiso Moeti a declarat că membrii Organizației Mondiale a Sănătătății sunt „umiliți, îngroziți și cu inima frântă” . Făptașilor ale căror constracte cu OMS au expirat nu se vor mai putea angaja în această structură internațională. Contractele celor patru bărbați care încă mai erau angajați au fost reziliate, au anunțat oficialii OMS.

Printre victime se află și minore

Printre victimele abuzurilor s-au numărat și minore. O față de 14 ani numită „Jolianne” în raport, a declarat comisiei că vindea cartee de reîncărcare a telefonului pe marginea drumului în aprilie 2019 la Mangina, când un șofer al OMS s-a oferit să o ducă acasă. A dus-o, însă, la un hotel unde a violat-o. Nouă luni mai târziu a născut.

Alte femei care erau angajate au declarat că au fost hărțuite sexual de bărbați cu funcții de supraveghere în timpul epidemiei de Ebola. Aceștia le-au obligat să întrețină relații sexuale pentru a-și păstra locul de muncă, a fi plătiți sau pentru a obține un post mai bun.

Altele au povestit membrilor comisiei independente că au fost concediate pentru că au refuzat să întrețină relații sexuale. Sunt și cazuro în care femeile nu au obținut locurile de muncă ăe care și le doreau chiar dacă au fost de acord să întrețină elații sexuale. Presupusele victime „nu au primit sprijinul și asistența necesare pentru astfel de experiențe degradante”, se arată în raport.

În iunie anul trecut, guvernul Congo a anunțat sfârșitul focarului de doi ani care a ucis peste 2.200 de persoane - al doilea cel mai mare focar de Ebola de la identificarea virusului în 1976. Congo și alte agenții de ajutor au angajat, de asemenea, investigații cu privire la abuzurile sexuale, notează CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News