Evenimentul Zilei > Social > Un alt virus groaznic ameninţă Europa şi lumea! Ce se ştie despre el până acum?
Un alt virus groaznic ameninţă Europa şi lumea! Ce se ştie despre el până acum?

Un alt virus groaznic ameninţă Europa şi lumea! Ce se ştie despre el până acum?

La începutul acestei săptămâni, autorităţile din Republica Democrată Congo anunţau că o nouă epidemie de Ebola a izbucnit în ţară.

În 1976 fost descoperit virusul Ebola în Congo, iar de atunci ţara a fost lovită de 10 epidemii, dar cea actuală este considerată cea mai gravă. În plină epidemie de COVID-19, acest stat african este afectat și de epidemia de Ebola, astfel că autorităţile iau în calcul inclusiv cele mai negre scenarii.

În acest context, dă de gândit un avertisment lansat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în urmă cu doi ani: extinderea Ebola pe alte continente va fi doar o chestiune de timp.

„Ce este Ebola?

Infecția cu virusul Ebola, sau febra hemoragică: o boală rară şi extrem de gravă, cel mai frecvent întâlnită în Africa, având un indice al mortalităţii cuprins între 25%-90% dintre persoanele infectate.

Transmiterea virusului se face cu uşurinţă prin contact direct între persoane, mai exact prin sânge şi schimbul de fluide. Primul diagnostic al infectării cu virusul Ebola datează din anul 1976, în Republica Democratică Congo, în Africa, urmând ca următoarele cazuri să fie semnalate tot în Africa.

Care sunt simptomele infecției?

În majoritatea cazurilor, o persoană infectată semnalează febră, slăbiciune, dureri musculare şi articulare, dureri de cap urmate de o senzaţie de slăbiciune progresivă, lipsa poftei de mâncare, diaree (uneori conţinând urme de sânge şi/sau mucus), greaţă şi vărsături.

Simptomele iniţiale nu sunt extrem de specifice şi adesea sunt similare cu cele ale altor bolilor mai des întâlnite, cum ar fi răceala sau malaria.

Următoarele simptome, distinctive, sunt mai severe: sângerarea nasului, a gingiilor şi/sau a pielii şi vărsături/scaun cu sânge. Alte simptome asociate sunt erupţiile cutanate, gâtul inflamat şi dificullăţi în înghiţire. Perioada de incubaţie a virusului poate fi între 2 şi 21 zile – de când o persoană a fost infectată până când încep să apară simptomele.

Care sunt modalităţile de infectare?

O persoană se poate infecta cu virusul Ebola prin contact direct cu sângele, secreţiile, ţesuturile, organele, sau alte fluide corporale ale unei persoane infectate, vii sau decedate. Transmiterea virusului se poate face totodată şi prin materiale contaminate cu respectivele fluide provenind de la o persoană infectată.

Virusul Ebola se poate transmite şi prin contact sexual neprotejat cu pacienţi recent vindecaţi de această boală – studiile arătând că virusul poate fi prezent în spermă (lichide seminale) până la 3 luni de la vindecarea propriu-zisă.

Virusul Ebola este transmis prin fluide şi nu prin aer, aşadar este foarte puţin probabil ca o persoană să se infecteze doar prin contactul cu un bolnav diagnosticat cu Ebola (fără a avea contact direct cu fluide).

Majoritatea persoanelor s-au infectat cu virusul datorită manipulării leşurilor animale infectate (în necunoştinţă de cauză) cum ar fi de cimpanzei sau lilieci.

Cât este de contagioasă este infecția cu virusul Ebola?

Persoanele devin contagioase odată ce încep să prezinte simptome. Riscul de infecție în contactul cu persoanele aflate în stagiile precoce ale bolii este relativ scăzut. Riscul de infecție creşte cu cât stadiul persoanei diagnosticate cu Ebola este mai avansat.

Care este tratamentul?

Până în momentul de faţă nu există un tratament general aprobat pentru tratarea infecţiei cu virusul Ebola, ci doar tratament „de sprijin” – îngrijiri medicale specializate pentru a atenua simptomele şi a preveni complicaţiile ulterioare sau efectele secundare.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE