Legea transplantului va fi îmbunătăţită datorită unui proiect prin care se vor putea preleva organe de la orice pacient în moarte cerebrală, dacă acesta nu a menţionat, în timpul vieţii, că se opune acestui lucru, a declarat, astăzi, doctorul Irinel Popescu, preşedintele asociaţiei Romtransplant.
"În acest moment, proiectul de lege se află în Parlament, a trecut de Senat şi să sperăm că, în final, va fi aprobat şi adoptat", a precizat Irinel Popescu, cu prilejul celei de-a şasea ediţii a Congresului Romtransplant.
Potrivit Legii transplantului aflată în vigoare, nu se pot preleva organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală fără acordul familiei. "Prin noua lege, nu se vor putea preleva organe dacă există un dezacord în acest sens, scris de pacientul aflat în moarte cerebrală, în timpul vieţii.
În rest, despre actuala lege putem spune că este cea mai modernă, completă şi sigură în privinţa definiţiei pe care o dă morţii cerebrale, în sensul că nu există riscul de a lua organe de la un pacient care are şanse să revină la viaţă", a explicat preşedintele asociaţiei Romtransplant.
Peste 1500 de români au făcut transplant de organe
Numărul de donatori de organe aflaţi în moarte cerebrală a crescut în fiecare an, în acest moment peste 1500 de români fiind supuşi unui transplant de organe, a declarat Victor Zota, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant.
În primele şase luni ale acestui an, au existat 25 de donatori în moarte cerebrală, iar până la sfârşitul anului numărul lor va ajunge la 50, faţă de 36, anul trecut. Preţul unui transplant de organe este la jumătate şi uneori chiar la sfert faţă de cele practicate în celelalte ţări europene. Astfel, în România, un transplant renal costă 20.000 de euro, iar unul de inimă ajunge la 40.000 de euro.
Până la începutul acestui an, în ţara noastră existau 1521 de pacienţi care făcuseră un transplant de organe, iar până la sfârşitul anului, numărul acestora ar putea ajunge la 1.800.
"Anul acesta 23 de persoane au făcut transplanturi hepatice, iar săptămâna aceasta va mai avea loc unul. Pe lista de aşteptare sunt 250-300 de persoane", a declarat Irinel Popescu, membru al Comisiei de Transplant de Organe şi Ţesuturi al Consiliului European. Aproximativ 80% din totalitatea organelor transplantate provin de la donatori aflaţi în moarte clinică. (Ramona Samoilă)