După ce li s-au retrocedat spaţiile a două licee din municipiul Sibiu, Asociaţia Surorilor Franciscane a interzis folosirea fostei capele de rugăciuni din cadrul Colegiului Tehnic Textil Sibiu drept sală de sport, aşa cum a fost aceasta transformată de regimul comunist.
Surorile Franciscane s-au arătat revoltate de actuala destinaţie a fostului lăcaş de cult şi au solicitat primăriei să o schimbe din această toamnă. Decizia se bazează chiar pe o clauză stipulată în contractul de închiriere, semnat pe 10 ani, de Primăria Sibiu şi Asociaţia Surorilor Franciscane pentru spaţiile în care funcţionează acum Colegiul Tehnic Textil şi Liceul Teoretic „Constantin Noica“.
„Simultane“, la „Noica“ şi Agricol
Directoarea Colegiului Tehnic Textil Sibiu, Mara Ionescu, spune că instituţia pe care o conduce nu a fost informată pe ultima sută de metri de problema cu sala de sport. „Noi am primit informarea abia la finele lunii trecute. Dacă ştiam mai din timp, nu mai era acum aşa o problemă mare“, a spus aceasta.
În sala Liceului Teoretic „Constantin Noica“ vor face în paralel, în acelaşi timp ore, atât clasele de la această instituţie, cât şi cele de la Colegiul Tehnic Textil.
Copiii spun însă că nu le convine deloc schimbarea. „Păi, ce facem când plouă sau ninge? Mergem până la Agricol şi ne udăm leaoarcă. Normal că suntem revoltaţi că nu mai avem sală de sport“, spune Andreea, o elevă din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional Textil.
„Noi ştim despre ce e vorba. Din păcate, primăria este cea care are în subordinea sa clădirile şcolilor din Sibiu. Noi suntem legaţi de mâini şi nu putem decât să căutăm alte soluţii. Pe viitor va trebui să găsim o rezolvare care să mulţumească, pentru că ce avem acum e o soluţie de compromis. Orele de educaţie fizică sunt extrem de importante, mai ales că foarte mulţi elevi susţin proba la Bac şi nu putem să facem rabat de la calitate“, a spus inspectorul şcolar adjunct, Romeo Dietrich.
COMPROMIS
Sală de festivităţi în loc de sală de sport
Sora superioară vicară Tearzikia ne-a declarat că ar accepta ca în acea sală să se facă altceva, de exemplu o sală de festivităţi. „Nu sunt de acord ca elevii să bată mingea, pentru că ar fi o blasfemie. Acolo a fost o capelă, cum v-aţi simţi să ştiţi că, într-un loc în care acum 100 de ani surorile se rugau, acum să se bată mingea?“, a explicat reprezentanta Asociaţiei Surorilor Franciscane. Actualii chiriaşi ai Surorilor Franciscane admit că au fost obligaţi să schimbe destinaţia sălii de sport. „Aceasta a fost doleanţa acestei asociaţii şi este scrisă în contract“, a explicat Carmen Câmpean, de la Biroului de Presă al Primăriei Sibiu.