Ordonanța dată de Dăncilă, schimbată de Iohannis. Ce se întâmplă cu medicamentele

Ordonanța dată de Dăncilă, schimbată de Iohannis. Ce se întâmplă cu medicamentele

Klaus Iohannis a semnat două decrete de promulgare a unor legi. Una dintre acestea modifică ordonanța data de Viorica Dăncilă, în domeniul sănătății, referitoare la vaccinuri și medicamente

Așa cum reiese de pe site-ul administrației prezidențiale, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 26 octombrie a.c., următoarele decrete:

Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 128/2020 privind unele măsuri pentru aprobarea Programului național de racordare a populației şi clienților noncasnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale (PL-x 498/08.09.2020);

Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2018 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății (PL-x 59/25.02.2019).

Ne puteți urmări și pe Google News

Referitor la primul decret, cel referitor la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2020, trebuie precizat că actul normativ revizuit, prin lege, prevede, printre altele, „aprobarea Programului național de racordare a populației și clienților noncasnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale, denumit în continuare program național”.

Programul „are drept obiectiv general reducerea emisiilor de noxe în atmosferă ca urmare a utilizării combustibilului solid pentru asigurarea încălzirii clădirilor de locuit, a asigurării apei calde menajere, dar și a preparării hranei, precum și îmbunătățirea calității serviciului public de alimentare cu energie termică, dar și de utilizare a gazelor naturale în procesele de producție sau activitatea curentă de către clienții noncasnici”.

Proiect care poate scoate românia din era focului cu lemne

În formula înaintată de Parlament preșdintelui Klaus Iohannis se arată:

„Se instituie Programul naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale, denumit în continuare program naţional, care are drept obiectiv general reducerea emisiilor de noxe în atmosferă ca urmare a utilizării combustibilului solid pentru asigurarea încălzirii clădirilor de locuit, a asigurării apei calde menajere, dar şi a preparării hranei, precum şi îmbunătăţirea calităţii serviciului public de alimentare cu energie termică, dar şi de utilizare a gazelor naturale în procesele de producţie sau activitatea curentă de către clienţii noncasnici.”

Prin sistem inteligent de distribuţie a gazelor natural se înţelege acel sistem de distribuţie a gazelor naturale format din ansamblul de conducte, armături,instalații, racorduri, precum și alte asemenea componente de la stațiile de reglare-măsurare-predare ale Sistemului național de transport al gazelor naturale până la posturile de reglare-măsurare ale consumatorului final, inclusiv contoare de măsurare gaze naturale inteligente şi care asigură cel puţin una dintre următoarele funcţionalităţi:

  1. a) utilizarea instrumentelor inteligente în domeniul măsurării presiunii şi debitelor, contorizării, inspecţiei interioare a conductelor de distribuţie a gazelor naturale, odorizării, protecţiei catodice, filtrării și, după caz, uscării, încălzirii gazelor naturale, reacţiilor anticipative, trasabilităţii sistemului de distribuţie a gazelor naturale, dar și de colectare și procesare automată și de transmisie a datelor de la distanță, în vederea funcționării în condiții de eficiență și siguranță a sistemului de distribuție a gazelor naturale;
  2. b) utilizarea tehnologiilor IT și a inteligenței artificiale integrate care permit integrarea activităţilor participanţilor pe piaţa gazelor natural în procesele de colectare și transmitere a informaţiilor, distribuţiei, stocării în conductă şi utilizării gazelor naturale prin participarea activă a utilizatorilor sistemului la creşterea eficienţei sistemului inteligent de distribuţie a gazelor natural.”.

Ordonanța pentru vaccinuri și medicamente, modificată

Cel de al doilea decret semnat de Klaus Iohannis face referire  la promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2018 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății (PL-x 59/25.02.2019).

Mai exact, prin această lege, președintel a aprobat o modificare a unei ordonanțe date de Guvernul Dăncilă, referitoare la vaccinuri și medicamente.

Singura modificare este:

„La articolul unic, înaintea punctului 1 se introduce un nou punct, cu următorul cuprins:

„- La articolul 1 indice 1, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: «(2) Prevederile alin. (1) se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2018.»”.

Singura difereență este că în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2018, aprobată de Viorica Dăncilă este: „(2) Prevederile alin. (1) se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2019.”.

Ce prevede ordonanța în cauză la alineatul 1:

„Prin excepție de la prevederile art. 1, deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, care sunt persoane juridice române, precum și deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române, prin reprezentanții legali ai acestora, nu datorează contribuția trimestrială pentru valoarea consumului centralizat aferentă vaccinurilor achiziționate în cadrul programelor naționale de sănătate; lista vaccinurilor achiziționate în cadrul programelor naționale de sănătate se aprobă prin ordin al ministrului sănătății”.

 

Klaus Iohannis a semnat decretul. Cine va ieși mai devreme la pensie? E oficial

Iohannis a semnat decretele. Au fost trimiși imediat la pensie