Alocațiile trebuie dublate? Parlamentul a întors ordonanța Guvernului

Alocațiile trebuie dublate? Parlamentul a întors ordonanța Guvernului

Guvernul va trebui să adopte un nou act normativ legat de majorarea alocațiilor, după ce Parlamentul a respins OUG care permitea majorarea acestora în mai multe etape.

Camera Deputaţilor a respins, în calitate de for decizional, ordonanța de guvern care permitea majorarea graduală a cuantumului alocației pentru copii, pe parcursul a doi ani. În favoarea respingerii ordonanţei emisă de Guvernul condus de Ludovic Orban au votat 166 de deputaţi, 63 au votat împotrivă şi 29 s-au abţinut.

Votul din plenul Camerei a venit după ce comisia pentru muncă a adoptat, marţi, un raport pentru respingerea ordonanţei de urgenţă care vizează creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii.

„Aţi venit cu acest procent de 20%, care practic înseamnă o diminuare cu 80% față de ceea ce propunem noi. Nu negociem drepturile copiilor cu dumneavoastră”, a declarat liderul deputaților PSD, majoritari, Aldred Simonis, în plen, respingănd acuzațiile PNL, conform cărora tema dublării alocațiilor este electorală.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceste condiții, în care Camera Deputaților a votat pentru respingerea ordonanței, rămâne în vigoare legea care obligă executivul să dubleze aceste alocații pentru copii. De la 1 septembrie, acestea ar urma să crească de la 150 la 300 de lei.

Pe cale de consecință, Guvernul trebuie să dubleze alocațiile pentru copii și să emită un alt act normativ, în condițiile în care reprezentanții echipei guvernamentale au explicat, de mai multe ori, că nu există fondurile disponibile.

Într-o conferință de presă, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a caracterizat demersul majorității parlamentare de a impune prin vot în Parlament dublarea alocațiilor pentru copii în această perioadă, de pandemie și de criză economică, drept un „populism grosolan”.

„Este un populism grosolan, chestiune de iresponsabilitate. Sunt atâția bani câți a calculat guvernul”, a declarat președintele.

Potrivit OUG 123/2020, respinsă în Parlament, majorarea graduală a cuantumului alocaţiei pentru copii ar avea loc astfel în mai multe etape până în 2022.

Conform actului normative, majorarea se va face „cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr. 14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 de lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani”.

Majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 - 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an. Din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale.

Președintele despre majorarea alocațiilor și a pensiilor: „Nu poți să împarți bani care nu există”

Iohannis despre moțiunea de cenzură: „PSD este iresponsabil. Moțiunea este neavenită”