Ordonanța austerității, forma finală. Guvernul taxează mașinile și casele de lux

Ordonanța austerității, forma finală. Guvernul taxează mașinile și casele de lux Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ordonanța austerității, formă finală, a apărut pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Actul normativ, dezbătut în spațiul public vreme de aproape două luni propune adoptarea unor măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Între altele, Guvernul și-a propus să taxeze suplimentar vehiculele de lux dar și locuințele scumpe deținute de români.

Ordonanța austerității, forma finală, a fost pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Proiectul de lege își propune implementarea unor „măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României, pe termen lung”. Între măsurile propuse este și o taxă specială pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare. Este vorba despre clădirile rezidențiale și mașinile scumpe.

Proprietarii vor fi obligați, conform actului normativ, să plătească un impozit special pentru aceste bunuri.

Legea vizează persoanele fizice care au în proprietate sau în coproprietate clădiri rezidențiale a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 lei. Este vorba de valori de peste 500.000 de euro. De asemenea, vor fi taxate suplimentar persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Impozitul se datorează pentru o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului. Ori pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

Ordonanța austerității, forma finală

Sursa foto. EVZ

Ordonanța austerității, forma finală

Ordonanța austerității, forma finală, prevede că în cazul proprietăților rezidențiale, cota specială va fi de 0,3%. Aceasta se aplică asupra diferenței dintre valoarea impozabilă înregistrată și plafonul de 2.500.000 lei. În cazul autoturismelor se va aplica aceeași cotă, de 0,3%. Procentul va fi aplicat asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Impozitul special este datorat pentru întregul an fiscal, iar contribuabilii sunt obligați să calculeze și să declare valoarea acestuia după cum urmează:

  • până la data de 30 aprilie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central în a cărui rază de competență se află domiciliul contribuabilului;
  • până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central în a cărui rază de competență se află domiciliul/sediul contribuabilului.

Impozitul special se plăteşte la administrațiile fiscale. Termenul de plată este de 30 aprilie inclusiv a anului pentru care se datorează și respectiv, 31 decembrie inclusiv a anului pentru care se datorează. Sumele colectate reprezintă venit la bugetul de stat și se administrează de ANAF.

Urmează ca autoritățile să elaboreze modelul declarației privind impozitul special, prin ordin al președintelui ANAF. Documentul va fi elaborat în termen de 60 de zile după ce Ordonanța austerității, forma finală va fi publicată în Monitorul Oficial.