Ordonanța austerității a fost aprobată de Guvern. Interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat a dispărut din forma finală

Ordonanța austerității a fost aprobată de Guvern. Interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat a dispărut din forma finală Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Deși în proiectul de ordonanță a fost trecută și interdicția de a cumula pensia cu salariu, acest lucru nu mai apare în forma adoptată de Guvernul României. În plus, toate celelalte măsuri anunțate au fost aprobate.

Specialiștii în drept constituțional au declarat pentru EvZ că dacă această obligație ar fi fost adoptată, ar fi dus la o încălcare a dreptului la muncă, prevăzut de Constituția României.

Ordonanța austerității prevede o reducere cu zece la sută a cheltuielilor cu bunurile și serviciile, aprobate pentru anul fiscal 2023, în toate instituțiile bugetare.

”De la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, inclusiv activităţilor finanţate integral din venituri proprii înfiinţate pe lângă acestea, li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică. Se exceptează de la această măsură ”Programul Rabla” pentru autorităţile şi instituţiile publice care achiziţionează autoturisme nepoluante”, se arată în această ordonanță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Angajările la stat au fost suspendate

De asemenea, o altă măsură adoptată se referă la interzicerea angajărilor în domeniul bugetar, până la data de 31 decembrie 2023.

Singurele excepții permise sunt doar cele care vor fi aprobate special de Guvernul României, și cu justificări foarte bine întemeiate.

”Prin excepţie, în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget, respectiv prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, iniţiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile publice locale”, precizează Guvernul.

Două mandate în Consiliile de Administrație

Angajații din ministere sau din instituțiile publice deconcentrate nu mai au voie să facă parte din mai mult de două consilii de administrație.

”Angajaţii din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de subordonare şi de finanţare, pot exercita concomitent cel mult două mandate de membru al consiliului de administraţie şi/ sau de membru al consiliului de supraveghere în întreprinderi publice. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, persoanele numite ca membri în mai mult de două consilii de administraţie şi/sau de supraveghere la întreprinderile publice îşi vor exercita opţiunea, prevede Ordonanţa”.

Ordonanța austerității îi ajută pe fermierii români

Guvernul a mai decis ca instituțiile publice care fac achiziții de alimente, cum ar fi spitalele sau școlile, trebuie să se orienteze cu prioritate spre producția internă.

Prin această măsură fermierii români sunt favorizați, deoarece își vor putea vinde direct producțiile de legume sau de fructe, direct instituțiilor de stat, și nu unor intermediari ca și până în prezent.

”Pentru următorii doi ani, autorităţile contractante care atribuie contracte de achiziţie publică ce au ca obiect produse agroalimentare aplică criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preţ, în următoarele condiţii: Ponderea stabilită privind calitatea va fi de 60% din punctajul total şi este compusă din: 30% pentru factorul de evaluare „lanţul de aprovizionare” şi 30% pentru realizarea unei etape de producţie în regiunea de dezvoltare; Prin „lanţul de aprovizionare” se înţelege circuitul de aprovizionare care implică un număr de operatori economici implicaţi în producerea, fabricarea şi comercializarea produselor”, mai arată Guvernul.