Orbean, propunerea Guvernului pentru TVR: „Mă scuzați că am fost atât de penibil”

Orbean, propunerea Guvernului pentru TVR: „Mă scuzați că am fost atât de penibil”

Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a respins, ieri, propunerea de numire a lui George Orbean în funcţia de preşedinte-director general al SRTv

Anul trecut, George Orbean, membru al Consiliului de Administrație, propus de colegii săi și director general, i-a fost consilier lui Stelian Tănase. Fostul președinte al televiziunii își amintește că acesta a dispărut după trei luni, fără a-l anunța și fără să predea proiectul la care lucra.

Decizia de a respinge propunerea de numire a acestuia în funcția de PDG al TVR în Parlament a fost luată cu 206 voturi „împotrivă”, 185 voturi „pentru”. Plenul a fost convocat în această dimineață pentru a vota noua propunere a Consiliului de Administrație al TVR la funcția de preşedinte-director general, au decis Birourile Permanente reunite.

Pașii care au dus la respingerea lui Orbean

Ne puteți urmări și pe Google News

George Orbean a fost audiat săptămâna trecută în Comisiile de Cultură din Parlament și s-a confruntat cu mai multe întrebări și comentarii ale parlamentarilor, cărora nu a putut să le dea răspuns. Orbean a părut total nepregătit pentru funcția în care a fost propus deși, anul trecut, fostul șef de la Digi 24 i-a fost consilier lui Stelian Tănase, președinte director-general al televiziunii publice de la acea dată. Printre „întrebările-capcană” puse de parlamentari s-a numărat și cea a strategiei pentru salvarea TVR, instituție aflată în colaps financiar, cu datorii de peste 770 de milioane de lei. „Nu pot veni cu o strategie acum”, a recunoscut membrul CA, propus de Guvern în Consiliul de Administrație al TVR. Și a recunoscut apoi că ar avea nevoie de 30 de zile și un audit intern pentru a-și face o părere.

FOTO: Stelian Tănase, fostul șef al televiziunii publice

În funcția de la TVR, Orbean a stat numai trei luni, iar membrii Comisiei de Cultură au vrut să știe și de ce și-a dat demisia. „Dintr-o motivație profesională și din cauză că nu am găsit nimic util de făcut acolo unde eram”, a explicat membrul CA.

„Ca o fantomă”

Contactat de EVZ, Stelian Tănase spune că nu a fost nicio ceartă, iar fostul său consilier a părăsit postul fără nicio explicație, chiar înainte de a preda un proiect. „Mi-a plăcut foarte mult cum arăta Digi 24 și când Orbean a părăsit televiziunea, iar eu aveam posturile de consilier libere, am considerat că am nevoie de un om ca el. Din păcate, n-am reușit să colaborăm în niciun fel. În trei luni, cât a stat la TVR, i-am dat ceva de lucru, să facă un proiect, niște grile noi de programe. În preziua predării, a dispărut. Poate din cauza asta, poate din altă cauză”, a spus Tănase.

„Așteptam grilele”

Fostul președinte al TVR spune că nu a primit vreo demisie și nici nu a auzit de vreo altă ofertă. „N-am înțeles. A dispărut așa, ca o fantomă. Nu mi-a dat un telefon să-mi explice, nu m-a prevenit. Nu mi-a dat nicio hârtie că își prezintă demisia… Am văzut că nu comunică, dar înțeleg astfel de oameni, nici eu nu comunic foarte bine. Noi nu am avut nicio discuție în contradictoriu”, susține Stelian Tănase. „În trei luni nu am reușit să-l înșurubez în grupul de acolo. Nu știu dacă ar face față la șefia TVR. Se pare că, mai curând, el este un practician care lucrează cu oamenii și nu este un om cu teorie, cu viziune. Am sperat să facă și la TVR ce a făcut la Digi. N-a făcut. Așteptam să pună pe masă grilele”, a adăugat Tănase.

„Am produs o stare de bășcălie generală”

Fragmente din interviul dat în fața Comisiei de Cultură

Membru: Cum vă gândiți să salvați TVR?

Orbean: TVR poate fi salvat așa cum se poate salva orice întreprindere aflată în criză. Identificând probleme și eliminându- le.

● Aveți în vedere concedieri, intrarea în insolvență?

- În momentul în care discutăm, știu că insolvența este imposibil de aplicat la TVR. Nu am în vedere concedieri pentru că nu-mi dau seama… Aici este o discuție lungă, referitor și la taxa TV, referitor și la bugetul TVR și la datoriile TVR. Părerea mea este că o decizie în sensul ăsta se poate lua doar în momentul în care îți dai seama cum funcționează lucrurile în interior și de unde sunt aceste pierderi. 30 de zile sunt suficiente pentru o analiză a situației. (...)

● Mă scuzați că am fost atât de penibil, încât să produc această stare de bășcălie generală.

● Revin la ideea mea, trebuie să stabilim exact care este misiunea postului de televiziune națională. (Senatorul Georgică Severin intervine și spune că misiunea TVR este stipulată în Constituție)

● În câte instituții media ați fost în total?

-Șase.

- Nu, 12. Nu știu cât ați putut să profesați dacă ați schimbat locuri de muncă o dată la doi ani.

● Vă mai doriți să fiți PDG?

-Da.

Experiența profesională a lui George Orbean

Senatorul PSD Georgică Severin, președintele Comisiei de Cultură a Senatului, a făcut câteva referiri la studiile trecute în CV-ul lui George Orbean. Fostul șef de la Digi 24 spune că a absolvit Facultatea de Relații internaționale, din cadrul Universității „Spiru Haret”, inclusiv în perioada în care era consilier la TVR. Confuzia studiilor superioare este cu atât mai mare cu cât Orbean vorbește de o facultate de trei ani, dar în CV sunt trecuți doar doi, între 2013-2015. Orbean este în prezent student la Facultatea de Istorie, la zi, la aceeași Universitate.

Până la 42 de ani, George Orbean a schimbat mai multe locuri de muncă. El și-a început activitatea în presa locală la sfârșitul anilor ’90, iar apoi a deținut mai multe funcții de conducere. Membrii Comisiilor de Cultură au atras atenția și că reprezentantul Guvernului în CA al TVR a păstrat în jur de doi ani un loc de muncă.

1998-2001 - producător executiv Prima TV;

2001-2003 - senior editor la știrile Antena 1;

2003-2004 - producător general Național TV;

2006-2007 - manager de proiect și director Neptun TV;

2008-2009 - managerul dezvoltării rețelei de posturi locale Realitatea TV;

2009-2010 - manager de proiect Jurnal TV (Republica Moldova);

2011-2013 - manager de proiect Digi 24.