Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul nu-și poate permite, la acest moment dublarea alocațiilor pentru copii, mai ales că vine după o altă dublare a alocațiilor, care a avut loc în luna martie. Prim-ministrul a declarat că va va fi găsită o soluție pentru ca majorarea alocațiilor să se facă, însă a precizat că urmează să se stabilească un calendar în acest sens, pentru a nu afecta bugetul public.

„Vom căuta o soluție. Nu ne putem permite dublarea alocațiilor, este a doua după cea din martie. Sigur că vom da o garanţie privind dublarea alocaţiilor, dar va trebui să gândim un timing, un calendar de creştere a alocaţiilor. Vă dau un exemplu: dublarea alocaţiilor, care s-a făcut fără niciun fel de calcul, generează cheltuieli de aproape şapte miliarde de lei la nivelul bugetului. Este foarte greu de suportat o astfel de creştere”, a spus premierul.

În acest context, Ludovic Orban a precizat că Guvernul va avea nevoie de toate resursele financiare de care dispune, în acest an pentru a asigura cheltuilele bugetare. El a atras atenția că, banii alocați de Uniunea Europeană pentru susținerea României vor începe să vină abia de anul viitor. Totodată,  el a precizat că oricum acești bani nu vor putea fi cheltuiți oricum ,ci doar în acele direcții care au fost stabilite deja.

„Avem nevoie de toate resursele financiare. De la UE banii vor veni începând de anul viitor și noi va trebuie să ne descurcăm cu resursele noastre Chiar dacă banii vor veni, nu vom putea face ceea ce dorim cu ei (…)”, a spus Ludovic Orban.

Guvernul a prorogat dublarea alocaţiilor până la 1 august, însă Parlamentul a respins ordonanța de urgență prin care a fost adoptată măsura. În prezent, legea a ajuns la preşedintele Klaus Iohannis care a precizat că o va analiza şi va decide dacă o va ataca sau nu la Curtea Constituţională.