Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni, că după 15 mai se va putea ieşi din localitate dacă există motive bine întemeiate, menţionând că va fi o declaraţie verbală însoţită de documente, de exemplu un act de proprietate.

„După 15 mai se poate ieşi din localitate doar din motive bine întemeiate, mergem să îngrijim pe cineva – un copil, o persoană bolnavă, mergem la o proprietate pe care o avem în altă parte, mergem la munca câmpului, sunt lucruri care sunt motive întemeiate, veţi vedea în următoare perioadă. (…) Declaraţia pentru ieşire din localitate ne-am gândit ca deocamdată să fie verbală, putând dovedi şi cu ceva, un act de proprietate. Trebuie să facem dovada acelui motiv bine întemeiat, dăm adresa unde mergem şi atunci se poate verifica”, a explicat Tătaru, la Parlament.

El a menţionat că printre motivele bine întemeiate pentru ieşirea din localitate se află şi evenimente restrânse în familie.

Amintindu-i-se de spusele lui Nelu Tătaru, Orban a punctat, la Digi24, că există două variante. El admite că este posibilă menţinerea, după data de 15 mai, a declaraţiei pe proprie răspundere pentru persoanele care părăsesc localitatea de domiciliu.

„Există două variante. Varianta menţinerii tipului de declarație fie scrisă, fie pe telefonul mobil – asta e o variantă. Şi varianta în care persoanele care sunt oprite să declare scopul deplasării în afara localităţii.

Ambele variante sunt în analiză, vom lua decizia cât de curând, iar modalitatea, organismul care va stabili această decizie, repet, este Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, iar decizia va fi luată după instituirea stării de alertă”, a spus Orban.