UPDATE: La sediul MAI au loc declarații de presă, în urma ședinței CNSU, susținute de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Marcel Vela a preluat cuvântul și a oferit primele informații cu privire la noua hotărâre:

„Vă prezint hotărârea privind instituirea stării de alertă. Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta hotărâre.

Articolul 1. Începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel național pentru o perioadă de 30 de zile.

Articolul 2. Măsurile de prevenire și control a infecțiilor sunt prevăzute la anexa parte integrantă din Hotărâre.

Articolul 3. Regulile de desfășurare a unor activități ce necesită măsuri speciale de protecție se adoptă prin ordin comun al ministrului Sănătății și al celui din domeniul aferent.

Articolul 4. Pentru alte activități, autoritățile centrale și locale emit acte normative și administrative potrivit normelor de competență

Articolul 5. În aplicarea dispoziţiilor articolului 7 din OUG 11/2020, privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, şi ale HG 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, secretarul de stat, şef al DSU din cadrul MAI, dispune în colaborare cu ministrul Sănătăţii, prin ordin al comandantului acţiunii, măsurile necesare prevenirii şi combaterii infecţiilor cu coronavirus SARS-COV-2, în cadrul acţiunilor de răspuns la nivel naţional.


Ludovic Orban a prezentat lista restricțiilor ce vor fi ridicate începând cu data de 15 mai.

„Se vor ridica o serie de restricții:

Românii vor redobândi libertatea de circulație în interiorul localităților. De asemenea, deplasarea în afara localității va fi permisă pentru o serie largă de motive.

De asemenea vor fi deschise spațiile comerciale, cele care au deschidere din afară și cele care au o suprafață mai mică de 15.000 mp. Se va relua activitatea normală a spitalelor, a frizeriilor și saloanelor.

Toate internările în spitale vor fi readuse la normal.

Se vor relua o serie de activități, inclusiv sportive, cantonamente pentru echipele naționale.

Număr de interacțiuni sociale, ocaziile de interacțiune între oameni se vor înmulți și acest lucru va presupune o responsabilitate suplimentară din partea cetățenilor.

Riscul de infectare va crește, iar limitarea acestuia depinde doar de corectitudinea cetățenilor”, a declarat Ludovic Orban joi seara.