Orban pregătește debarcarea lui Cîțu. Ce mișcare politică pune la cale liderul PNL
- Sabina Popescu
- 22 iunie 2021, 16:40
Florin Cîțu poate pierde funcția de premier, dacă Ludovic Orban va câștiga bătălia pentru șefia partidului, anunță surse liberale.
Florin Cîțu și Ludovic Orban sunt la cuțite. Sursele Europa Liberă informează că Ludovic Orban vrea să-l înlocuiască pe premierul Florin Cîțu din funcție, în cazul în care va pierde alegerile pentru șefia partidului de la Congresul PNL, care va avea loc pe 25 septembrie.
Actualul președinte al liberalilor îi anunță pe edili că Florin Cîțu își va pierde sprijinul politic din partea sa, dacă nu va câștiga funcția de lider al partidului.
În acest sens, Ludovic Orban are nevoie de sprijinul președintelui Klaus Iohannis, însă liderul statului încă nu s-a exprimat pe acest subiect.
Cîțu riscă să rămână fără funcția de premier
Surse politice din formațiunea liberalilor au informat că, în teritoriu, se discută despre înlăturarea lui Florin Cîțu din funcția de premier. „Lucrurile nu se spun încă public, dar se discută în teritoriu. Primarii întreabă cine o să fie premier după Congres, dacă rămâne Cîțu în orice condiții sau se poate schimba premierul. Orban le spune că dacă va câștiga șefia partidului, Cîțu va pleca acasă”, au declarat surse din vârful PNL.
Contactat de jurnaliști, Ludovic Orban a afirmat deciziile referitoare la viitorul PNL se vor lua abia după Congres.
Florin Cîțu a blocat unele propuneri venite din partea organizațiilor pentru șefia unor agenții importante.
Susținătorii premierului spun că acesta nu își va pierde funcția având în vedere că liberalii nu vor depune moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern. În același timp, opozanții lui Cîțu au transmis că își pot retrage sprijinul politic în forurile statutare.
„PNL nu o să depună niciodată o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern. Orban o să facă cum a făcut Dragnea?”, s-au exprimat susținătorii lui Florin Cîțu.
„Nu trebuie să depunem moțiune de cenzură, îi putem retrage sprijinul politic în forurile statutare. Ce o să facă, se leagă în Guvern?”, au spus cei din tabăra lui Orban.
Premierul nu mai participă la ședințele partidului
De peste trei săptămâni, Florin Cîțu nu a mai participat la ședințele PNL. La ultima ședință a Biroului Executiv Național nu s-a putut nici măcar lua o decizie din cauza absențelor politicienilor.
„Mai vin 10 – 15 oameni la ședințele de Birou Executiv, o să mă gândesc dacă mai vin”, a spus un membru BEX al PNL, potrivit sursei citate.
„Nu știu dacă Orban mai organizează BEX în condițiile astea, fără cvorum. S-a săturat să convoace ședințe, Cîțu să nu vină, iar cei din tabăra premierului să dea pe surse cum îl atacă pe Orban. Cîțu nu e prezent și nu poate să fie acuzat că legitimează atacurile, dar știe de ele”, spun sursele.
În legătură cu acțiunile actualului președinte al PNL, surse spun că Ludovic Orban se dă drept victimă. „Orban a încercat să se victimizeze că nu el atacă, ci este atacat. (Dan) Vâlceanu (liderul PNL Gorj - n.r.) i-a cerut lui Orban să spună cine l-a atacat, cu nume și prenume. Mai mult, Vâlceanu a propus sancționarea lui Antonel Tănase pentru jignirile aduse pe Facebook unor colegi”, au dezvăluit surse din PNL.
Dan Vâlceanu ar putea ocupa funcția de secretar general al partidului, dacă Florin Cîțu va câștiga, potrivit surselor.
Florin Cîțu a blocat numirile în funcții cheie
Florin Cîțu ar mai fi blocat cel puțin zece numiri ale membrilor de partid în diferite organizații sau funcții din Guvern. Surse spun că Tănase Stamule, de exemplu, nu a fost numit la Agenția pentru Digitalizarea României
„După întâlnirea de la Vila Lac, fiecare organizație a primit dreptul de a face numiri pentru șefi de agenții sau secretari de stat în funcție de scorul obținut. Cîțu a blocat aceste numiri de ceva timp, sunt peste 10 nume care nu au fost acceptate. Spre exemplu, Tănase Stamule nu a fost numit la Agenția pentru Digitalizarea României”, au declarat sursele.
Între Tănase Stamule și Florin Cîțu ar fi avut loc mai multe conflicte care l-ar fi deranjat pe premier.
„Stamule a fost propus de organizația din Giurgiu, nu de Orban. Cîțu nu vrea însă să semneze numirea lui la ADR. Și-ar dori ca poziția să fie ocupată de un apropiat al lui Dan Vâlceanu, un nume care se află astăzi în apropierea lui Florin Cîțu”, au mai informat sursele citate.
Ce mișcare politică poate compromite viitorul liberalilor
Liderul grupului minorităților naționale i-a avertizat pe reprezentanții PNL să nu recurgă la mișcări politice bruște, după susținerea Congresului ce va avea loc pe 25 septembrie. Pambuccian a transmis că pe liberali i-ar putea să îi coste scump dacă vor fi pripiți. „Dacă Ludovic Orban o să fie schimbat din funcția de președinte al Camerei Deputaților, noi luăm în calcul să-l susținem pe Marcel Ciolacu pentru această funcție”, a spus Pambuccian.
În cazul în care Ludovic Orban va fi înlocuit de PNL, ca urmare a schimbărilor din partid, Pambuccian spune că este foarte posibil să-l susține pe Marcel Ciolacu la șefia Camerei Deputaților.
Mișcările pe care grupul minorităților naționale le adoptă sunt foarte importante pentru că organizația poate aduce 18 voturi în plus.
Potrivit lui Pambuccian, cea mai eficientă soluție pentru grupul pe care îl reprezintă este ca Florin Cîțu să fie premier, iar Orban să rămână la șefia Camerei Deputaților. În caz contrar, Pambuccian ar putea să-l susțină pe Ciolacu. Potrivit Radio Europa Libera, Pambuccian i-a avertizat deja pe liberali despre acest aspect.