Evenimentul Zilei > Politica > Orban face praf „lista lui Dăncilă”. „Nu mai putem să ne permitem să greșim încă o dată”
Orban face praf „lista lui Dăncilă”. „Nu mai putem să ne permitem să greșim încă o dată”

Orban face praf „lista lui Dăncilă”. „Nu mai putem să ne permitem să greșim încă o dată”

Marți, președintele PNL Ludovic Orban a lansat un atac la PSD, în contextul în care Rovana Plumb a fost respinsă, din nou, pentru funcția de comisar european pe Transporturi.

În acest context, social-democrații au alcătuit o listă cu noi nume care ar putea ocupa mult-râvnita funcție, asta după ce președintele Iohannis a chemat-o la Cotroceni pe Viorica Dăncilă pentru a se consulta cu privire la o nouă numire.

Printre numele care se regăsesc pe lista PSD se numără, Claudia Țapardel, fost eurodeputat și Mihai Fifor.

Despre numirea Claudiei Țapardel, Ludovic Orban a declarat că „asta este o glumă”.

„Da, mi se pare o glumă această propunere. Ce legătură are cu portofoliul de transporturi, ca să nu mai spun alte și alte lucruri.

Solicitarea noastră foarte limpede pentru, încă, premierul Dăncilă, după ce a făcut de râs România, este aceea de a nu formula o altă propunere fără consultarea președintelui României și fără respectarea prevederilor legii 373/2013, care obligă Guvernul, înainte de a trimite propunerea de comisar european, să ceară votul Comisiilor de specialitate ale Parlamentului României.

Nu mai putem să ne permitem să greșim încă o dată. Și așa, Dăncilă s-a încăpățânat, într-un mod stupid, să mențină această candidatură, în ciuda avertismentelor repetate pe care le-am formulat, privitoare la faptul că Rovana Plumb nu are nicio șansă să treacă de Parlamentul European.

Iată că, cee ace am prevăzut s-a întâmplat și s-a întâmplat fără nicio contribuție din partea niciunui parlamentar român și este o decizie a Comisiei JURI a Parlamentului European, care ne-a pus și în situația penibilă de a respinge candidatura pentru nerespectarea criteriilor de integritate pentru existența unui conflict de interese.

Nu își mai poate permite Dăncilă să ne mai facă încă o dată de râs, după rușinea pe care ne-a provocat-o prin această candidatură, care nici măcar nu a intrat în calificări”.

În ceea ce privește refuzul premierului Dăncilă de a merge la consultări la Cotroceni, Orban a punctat:  „Este un act stupid, un act care arată foarte clar că nici măcar în ceasul al treisprezecelea, Viorica Dăncilă nu înțelege că politica la nivel european se face altfel decât jocurile murdare din interiorul PSD. Acolo este vorba de un candidat al României și nici de cum de un politruc PSD, care să fie susținut din rațiuni de echilibru intern al PSD.

O avertizez, din nou, pe Dăncilă că nu își poate permite să își mai bată joc de România în continuare și să formule o propunere, care să nu fie rezultatul unor consultări ample și care să nu reprezinte un candidat, care să nu aibă nicio problemă din punct de vedere al integrității și mai mult decât atât, să corespundă ca și profil pentru  portofoliul alocat României. O spun foarte limpede, sunt țări care sunt foarte nemulțumite de portofoliile care le-au fost repartizate.

În cazul unui nou eșec provocat de Dăncilă, există un risc major ca România să piardă acest portofoliu”.

„Mihai Fifor nu știu ce este, muzeograf sau cred că cel mult se pricepe la descărcări arheologice și nu cred că a participat la vreo descărcare arheologică, ca să nu mai spun că există un echilibru de gen în cadrul Comisiei Europene, în care au mai fost alții care au propus alți candidați, dar care nu respectă echilibrul de gen. Acolo, în negocierea care s-a purtat, este vorba de respectarea acestui echilibru de gen pe care l-a solicitat în mod expres președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”, a mai spus liderul PNL întrebat ce părere are despre numirea lui Fifor în această funcție.

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.