Orban deţine un document-bombă! Atenţie, România nu mai rezistă 6 luni

Orban deţine un document-bombă! Atenţie, România nu mai rezistă 6 luni

În plină pandemie de coronavirus, pe masa premierului Ludovic Orban a ajuns un document care arată că guvernanţii trebuie să ia măsuri urgente pentru ca România să treacă peste „următoarele 6 luni critice”.

În prim-plan apare un semnal de alarmă de la Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România care vizează guvernul condus de Ludovic Orban.

Reprezentanţii PRIMER subliniază că ţara noastră este expusă unui risc imens dacă autorităţile nu fac demersurile pentru crearea unor stocuri de medicamente.

Este vorba despre acele stocuri de rezervă ce vizează exclusiv medicamentele atât de necesare în perioada sezonului rece, despre care se consideră că va consemna valul 2 de infecţii cu Covid-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte ţări au început pregătirile

PRIMER atrage atenţia factorilor de decizie asupra importanţei acestei probleme mai ales pentru „a străbate următoarele 6 luni, care sunt critice”.

În sprijinul afirmaţiilor lansate în comunicatul de presă, sursa citată precizează că ţările europene au început deja să-şi facă stocuri de medicamente utilizate în răceală şi gripă.

De asemenea, multe dintre ţările membre al Uniunii Europene şi-au creat stocuri de rezervă şi cu produse injectabile de urgenţă utilizate în secţiile de Terapie Intensivă, dar şi cu antivirale.

România are cereri de export

Un aspect inedit este legat de faptul că foarte multe ţări apelează la România pentru a-şi completa cât mai repede rezervele de medicamente, conform celor spuse de directorul executiv PRIMER, Dragoş Damian:

„Încă din lunile iulie şi august producătorii de medicamente din România au primit comenzi de la export de până la 10 ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019.

Este un semn că ţările destinatare îşi fac stocuri strategice pentru a trece peste pericolele din toamna şi iarna aceasta.”

Cursa greilor UE pentru medicamente

Spania, Portugalia, Germania, Suedia, Ţările Baltice, Italia, precum şi ţări din fostul spaţiu sovietic, Orientul Mijlociu şi Asia comandă deja cantităţi suplimentare de medicamente.

Respectivele medicamente sunt utilizate pentru tratamentul simptomelor răcelii, gripei şi infecţiei cu SARS-CoV-2.

Astfel, pe listă regăsim paracetamolul, ibuprofenul, dar şi medicamentele injectabile utilizate în secţiile de Terapie Intensivă.

Se are în vedere crearea unui stoc de rezervă cât mai consistent cu antibiotice, analgezice, adrenalină, sedative, anticoagulante, relaxante musculare şi diverse soluţii perfuzabile.

Autorizaţii de nevoi speciale

„Unele dintre aceste medicamente sunt comandate în baza unor autorizaţii de nevoi speciale de către ţările destinatare, astfel încât să se poată face stocuri cât mai rapid”, a mai completat Damian.

Alte ţări comandă de la producătorii din Japonia, Rusia, Coreea de Sud şi India cantităţi semnificative de medicamente generice care „au demonstrat rezultate promiţătoare”.

Cele mai multe comenzi sunt înregistrate pentru hidroxiclorochină, dexametazonă, favipiravir şi umifenovir.

La noi, autorităţile par că dorm

În ceea ce priveşte situaţia din România, un motiv serios de îngrijorare este legat de faptul că autorităţile de la noi nu au iniţiat niciun demers cu producătorii de medicamente.

Cel puţin asta susţine PRIMER, care anunţă că producătorii de medicamente din ţara noastră nu au primit comenzi de la autorităţi pentru a crea stocuri de urgenţă.

În acest context, „membrii PRIMER au liniile ocupate cu fabricarea comenzilor pentru export”.

„România trebuie să comande imediat stocuri din medicamentele menţionate mai sus, în cantităţi suficiente.

Stăm la dispoziţia autorităţilor, însă, dacă nu se fac comenzi din timp, există un risc serios, la fel ca în primăvara acestui an, ca medicamentele necesare să nu mai poată fi găsite sau să nu putem fabrica stocuri suplimentare.

În plus, dacă intervin noi stări de urgenţă, medicamentele din import nu vor putea să ajungă în ţară dacă se vor închide graniţele”, a avertizat directorul executiv.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din ţară, conform Agerpres.