Evenimentul Zilei > Social > Orban, Arafat, Vela și Iohannis, taxați de români. Sondajul care le dă peste cap toate calculele
Orban, Arafat, Vela și Iohannis, taxați de români. Sondajul care le dă peste cap toate calculele

Orban, Arafat, Vela și Iohannis, taxați de români. Sondajul care le dă peste cap toate calculele

Potrivit unui ultim sondaj efectuat de SOCIOPOL în perioada 8-13 mai, a reieșit că  actuala criză nu este chiar așa de puternică și că lucrurile se îndreaptă. Se semnalează însă o erodare a „eroilor” implicați în lupta cu coronavirusul.

 

Percepția publică este una pozitivă la adresa felului în care statul, instituțiile, gestionează componenta de sănătate din criza coronavirus.

Cu toate acestea, pe de altă parte, se erodează din ce în ce mai clar percepția la adresa tuturor persoanelor implicate semnificativ în criză. Medicii Arafat, Tătaru, Streinu Cercel, politicienii Iohannis, Orban, Vela, Cîțu.

Cel mai mult se erodează cei percepuți ca având de-a face cu componenta economică a crizei – premierul Orban și ministrul de Finanțe Cîțu.

Deși se identifică o ușoară eroziune, nivelul de acceptare a măsurilor luate de stat este în continuare ridicat. În continuare, trei sferturi din populație este de acord cu măsurile instituite (starea de urgență, continuată apoi cu starea de alertă).

Dacă în primele sondaje, românii credeau că această criză se va rezolva până spre mijlocul verii, iată că deja de două sondaje încoace percepția publică este una din ce în ce mai pesimistă în această privință.

Astfel, 73% consideră că epidemia de coronavirus va duce la intrarea României în criză economică.

Două treimi din populația activă (31% din total populație) consideră că această criză le va afecta negativ activitatea firmei sau instituției unde lucrează.

Un sfert din forța de muncă (13% din total populație) se teme că-și va pierde locul de muncă.