Orașul unde circulația mașinilor a fost interzisă total. Reacție ciudată a locuitorilor
- Dosofteea Lainici
- 13 octombrie 2023, 22:56
Locuitorii din orașul american, care a interzis complet circulația mașinilor, spun că nu ar putea fi mai fericiți datorită aceste măsuri.
Orașul unde nu se mai circulă la volan. La periferia orașului Phoenix, Arizona - deseori etichetat drept cel mai puțin durabil oraș din America - locuitorii din micul cartier deșertic Culdesac pot merge pe jos sau cu bicicleta la toate facilitățile de care au nevoie în mod regulat. De fapt, nu există deloc spațiu pentru mașini.
Fondatorul său a declarat pentru The Guardian că oamenii sunt „mai fericiți și mai sănătoși și chiar mai bogați atunci când trăiesc într-un cartier în care se poate merge pe jos”.
Oralul unde nu mai circulă mașinile
Culdesac a primit recent primii 36 de rezidenți, cu o populație planificată de 1.000 de locuitori până în 2025, când toate cele 760 de unități vor fi finalizate.
Acest proiect contrazice tendința americană de a construi case unifamiliale uriașe, în care legile de zonare separă casele de magazine, ceea ce înseamnă că mașinile sunt singura modalitate de deplasare.
Apartamentele sunt amestecate cu un supermarket, un restaurant, un studio de yoga și un magazin de biciclete - un amestec care este de obicei interzis de legile de planificare urbană.
Aproximativ 90 la sută dintre americani dețin o mașină, doar o zecime dintre ei folosind transportul public. Comparați acest lucru cu Marea Britanie, unde datele guvernamentale sugerează că 22% dintre gospodării nu dețin o mașină.
Locuitoarea din zonă, Vanessa Fox, este un mare fan al planificării urbane din spatele Culdesac. Ea a spus: „Pentru unii, mașinile înseamnă libertate, dar pentru mine este o restricție... libertatea înseamnă să poți pur și simplu să mergi pe jos și să accesezi locuri”.
Ce spun locuitorii
Ea a adăugat: „Acesta este un lucru dorit de majoritatea americanilor – a putea merge pe jos peste tot în țară”, a explicat directorul executiv Ryan Johnson. El spune că americanii „privesc cu nostalgie la universitate, deoarece este singura dată când majoritatea oamenilor au trăit într-un cartier în care se poate merge pe jos”.
Susținătorii cartierelor pietonale subliniază, de asemenea, beneficiile climatice ale reducerii utilizării mașinilor, statisticile guvernului britanic subliniind că „transportul [a fost] cel mai mare sector de emisii de gaze cu efect de seră din Regatul Unit” în 2020.
Oamenii de știință au avertizat că schimbările climatice, care sunt cauzate în principal de arderea combustibililor fosili, vor duce la creșterea frecvenței și a severității evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile recente din Libia și New York sau incendiile de vegetație observate în Grecia și nu numai.
Experții au avertizat, de asemenea, împotriva menținerii (sau chiar a creșterii) utilizării mașinilor cu noile vehicule electrice, indicând că, prin planificarea mai bună a zonelor care reduc nevoia de a conduce, putem reda naturii spațiul pentru reîmpădurire și biodiversitate, care a fost înghițit anterior de expansiunea urbană.
Royal Society subliniază că sporirea biodiversității este „esențială pentru procesele care susțin întreaga viață pe Pământ”, adăugând că aceasta asigură protecția „aerului pe care îl respirăm și a alimentelor pe care le consumăm”. De asemenea, creșterea spațiilor verzi reprezintă o barieră naturală împotriva inundațiilor, deoarece absorb excesul de apă care, altfel, se scurge peste beton.
sursa: .express.co.uk