Declinul unei comunități. Orașul românesc cu două porturi, măcinat de sărăcie
- Bianca Ion
- 3 martie 2024, 16:06
Orașul românesc cu două porturi se află într-un declin profund, iar comunitatea sa se confruntă acum cu sărăcia și lipsa perspectivelor de dezvoltare economică. Dispariția industriei portuare a condus la prăbușirea economiei locale, lăsând orașul în pragul sărăciei și provocând dificultăți semnificative pentru locuitorii săi.
Orașul din România cu două porturi a suferit o transformare dramatică. A fost abandonat, iar comunitatea se confruntă acum cu sărăcia și decăderea. Aspectul zonei este trist și dezolant, în ciuda potențialului său impresionant din trecut.
Orașul din România, cu două porturi, de care s-a ales praful
La numai trei ore distanță de București se află orașul românesc cu două porturi, Corabia. Acesta găzduiește un port turistic și unul comercial, precum și o bursă de cereale. Cu toate că odată era considerat un loc plin de oportunități, în ultimele decenii a căzut într-o stare deplorabilă, devenind aproape de nerecunoscut. Albia Dunării s-a umplut de mâl, făcând navigația imposibilă.
Și toate speranțele locuitorilor s-au spulberat. Jurnaliștii de la Digi24 au ajuns în Corabia și au dezvăluit realități îngrijorătoare. Fostul director al IAS Corabia, Mihai Ciobanu, a confirmat că orașul românesc cu două porturi nu mai este decât o umbră a ceea ce a fost odinioară. Comparativ cu producția de acum câteva decenii și cu funcționarea fabricii de fibre sintetice, acum totul este în paragină.
„Exploatam o incintă îndiguită de 14 mii de hectare, în care erau plantate 1.500 de hectare de pomi. De măr, păr, prun, cais, cireş, vişin. Şi având materia primă, am avut şi fabrică de conserve, cu depozit de fructe, care avea capacitate de 5.500 de tone.
O fabrică de sucuri naturale care prelucra 200 de tone de mere pe zi. Animale… trei ferme mari. De oi… vreo 5.000 de oi, un complex de îngrăşare a taurinelor şi o fermă de vaci de 700 de capete”, le-a povestit acesta celor de la Digi24.
Orașul a ajuns să fie de nerecunoscut
Foștii angajați au confirmat aceleași lucruri. Tăbăcăria Minerală Corabia, din orașul românesc cu două porturi, a cunoscut aceeași soartă. Tot acolo, era și un loc unde se producea încălțăminte. În prezent, totul a devenit o ruină. De ce nu se întreprind măsuri? Majoritatea consideră că și factorii politici au un rol important. Chiar dacă au fost propuneri, nu s-a întâmplat nimic de ani de zile.
Echipa de la Digi24 a încercat să afle de ce Fabrica de Zahăr din Corabia nu mai funcționează și de ce clădirea imensă a fost lăsată în paragină. Opiniile sunt împărțite. De ce orașul cu două porturi nu poate profita de acest avantaj? Primarul Iulică Oane confirmă că au fost multe solicitări, inclusiv de la nave de croazieră.
Potențial există, implicare nu
După ce au analizat infrastructura, speranțele au fost spulberate. Totuși, primarul consideră că dacă cele două porturi ar reveni la forma lor din trecut, atunci situația ar putea să se schimbe pentru întreaga comunitate a orașului.
„Am avut solicitare inclusiv de la vase de croazieră. Să facă un popas în acest port. În momentul în care au văzut infrastructura, nicio şansă nu ne-au dat. Dacă portul ar reveni la activitatea care o ştiu eu, când eram copil, cred că nu va mai fi nevoie să luăm impozite de la populaţie. Vor fi la minim minimorum. Iar veniturile vor creea bugetului local un venit excedentar”, a dezvăluit Iulică Oane.
În prezent, Corabia, cu un potențial considerabil de dezvoltare, își îndreaptă speranțele către investitori. Cu toate acestea, până acum, aceștia au fost doar de trecere. În ciuda eforturilor de atragere a fondurilor europene, este incert dacă orașul va reuși să renască din propria sa decădere.