București devine capitala politică a Europei. Ce se va discuta la congresul PPE

București devine capitala politică a Europei. Ce se va discuta la congresul PPESursa foto: Arhiva EVZ

Preț de două zile, București devine capitala politică a Europei. Congresul PPE (Partidului Popular European) se desfășoară la București, în perioada 6-7 martie, la Romexpo și va fi găzduit de Partidul Național Liberal.

Congresul PPE care va avea loc în București în perioada 5-7 martie va beneficia de prezența președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, a președintei Parlamentului European Roberta Metsola, dar și a 13 șefi de state și de guverne din Uniunea Europeană.

București devine capitala politică a Europei

Însă, importanța evenimentului de la București nu este determinată doar de amploarea sa, ci și de agenda ce va fi supusă dezbaterii. În cadrul Congresului vor fi abordate atât subiecte referitoare la Uniunea Europeană și evoluția sa, cât și modul în care PPE se poziționează în privința aspectelor de politică externă, unul dintre punctele cheie fiind sprijinul acordat Ucrainei.

Ce se va discuta la congresul PPE

Congresul PPE de la București va pune în dezbatere mai multe chestiuni care țin de dezvoltarea Uniunii Europene și politicile ei: apărarea statului de drept; susținerea competitivității agriculturii europene; dezvoltarea infrastructurii, inclusiv în zonele rurale greu accesibile etc.

Pe de altă parte, agendă Congresului se va concentra și pe pregătirea pentru alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie. Aceasta va include, în primul rând, adoptarea manifestului PPE și, în al doilea rând, alegerea candidatului partidului pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Actuala președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a anunțat deja candidatura pentru un nou mandat în fruntea CE. Dacă va fi confirmată la Congresul organizat la București, ea va fi primul președinte al Comisiei Europene în funcție care se prezintă pentru un nou mandat.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen Sursă foto: Dreamstime

Războiul Ucraina, pe agenda Congresului

Un aspect important pe agenda Congresului este sprijinul, atât militar, cât și financiar, acordat Ucrainei. PPE intenționează să solicite Comisiei Europene și NATO elaborarea unui plan dedicat pentru susținerea Ucrainei în conflictul cu Rusia.

În acest sens, PPE subliniază necesitatea majorării sprijinului financiar pentru Ucraina, prin eforturi colective ale statelor membre. De asemenea, proiectul de rezoluție al PPE menționează necesitatea unui plan alternativ în cazul în care asistența din partea SUA va fi blocată de Congresul american, inclusiv posibilitatea de suplimentare a bugetului pentru Ucraina.

Prin această inițiativă, PPE se poziționează ferm ca principal actor politic la nivelul UE care susține cauza ucraineană. De asemenea, această poziție indirect condamnă în mod categoric invazia Rusiei în Ucraina.

PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European

Peste 2.000 de delegați din peste 40 de țări, inclusiv președintele Comisiei Europene, președintele Parlamentului European, șefi de state și de guverne, președinții partidelor din cadrul Popularilor Europeni și comisarii europeni afiliați PPE, se vor aduna săptămâna viitoare la București.

Partidul Popular European include 84 de partide și parteneri din 44 de țări, alături de președinții Comisiei Europene (Ursula von der Leyen) și ai Parlamentului European (Roberta Metsola), precum și șefi de stat sau de guvern din 12 țări membre ale UE. De asemenea, este cel mai numeros grup politic din Parlamentul European, având 178 de membri.

Partidul Național Liberal, în parteneriat cu Partidul Popular European, găzduiește reuniunea de la București. Acesta nu este primul congres al Popularilor Europeni găzduit în București, deoarece orașul a mai fost gazda unui astfel de eveniment în octombrie 2012.