Oraşul în care respiri şi trăieşti cultură

Oraşul în care respiri şi trăieşti cultură

Tinerii care aleg să studieze la Timişoara intră în caruselul premierelor.

În Timişoara, studenţii au parte de oferte pentru toate gusturile, de la terase cochete şi petreceri tematice, în fiecare weekend, până la piese de teatru în mai multe limbi şi concerte în spaţii publice.

Chiar peste drum de Universitatea de Vest se află, pe malul canalului, cea mai cochetă terasă cu pulverizatoare de vapori de apă răcoritoare şi petreceri tematice în fiecare weekend. De-a lungul apei sunt parcurile numai bune de promenadă, care duc spre centrul oraşului. Iar centrul înseamnă cultură şi restaurante.

Teatre în trei limbi la Palatul Culturii

Timişoara are un muzeu de artă - Palatul Baroc, unul de istorie - în Castelul Huniade, cea mai veche clădire cu utilitate publică din oraş, unul de etnografie şi altul al satului, care adăposteşte colecţii de icoane străvechi şi cărţi rare religioase.

Pentru amatorii de teatru, Timişoara e locul unde trebuie să trăiască. În septembrie, stagiunea începe cu Festivalul Naţional al Dramaturgiei Româneşti. Naţionalul joacă deopotrivă în sala din Palatul Culturii, în Sala 2 - un spaţiu neconvenţional amenajat în fostul manej al împărătesei Maria Terezia, în spatele Hotelului Continental, dar şi într-o sinagogă, în Piaţa Traian.

Palatul Culturii este unicul în Europa care găzduieşte teatre în trei limbi - română, germană şi maghiară. Vara, Opera timişoreană iese în public cu o ministagiune gratuită în Parcul Rozelor. Toamna începe la Pădurea Verde cu deja celebrul Festival Plai, de muzică, artă şi comunicare.

Pelerinii jazzului

În Timişoara festivalurile se ţin lanţ, iar unele au accesul gratuit. Periodic, Filarmonica Banatul cântă în spaţii publice, de la canalul Bega, la staţii de betoane. Mai mult, cât e vara de lungă, în Piaţa Unirii, cea mai frumoasă piaţă barocă din ţară, se desfăşoară „Timişoara - mica Vienă”, un serial de evenimente culturale, organizate de primărie.

Tot aici e şi fieful artiştilor, care au facultatea aproape, iar deseori promovează direct pe macadamul spaţiului e ve ni mente sau pur, şi simplu, ies ca să picteze trecătorii, a de menindu-i să se încumete să ia pensula în mână.

Centrele culturale active

În Timişoara s-au înfiinţat acum câţiva ani două centre culturale europene, unul francez, iar altul german. Reprezentaţii acestor instituţii nu prididesc să organizeze evenimente prin care să promoveze cele mai „hot” trenduri culturale. Primăvara, cele două centre culturale organizează un festival al cafenelelor, CafeKultour, dar şi un festival destinat iubitorilor de fotografie, Supraexpuneri.

De asemenea, evenimentul naţional Sărbătoarea muzicii este foarte apre ciat în capitala Banatului. Tot vara, în luna iulie, mii de timişoreni, majoritatea studenţi, se organizează anual şi iau cu asalt localitatea Gărâna, din judeţul limitrof Caraş-Severin, pentru a savura câteva zile de jazz de calitate.

Cluburile, pretext pentru expoziţii

Majoritatea cluburilor din Timişoara funcţionează şi ca locuri de expunere pentru artişti, iar în weekenduri se deschid şi trei talciocuri, unde amatorii de chilipiruri sau pasionaţii de „antichităţi” pot găsi câte-n lună şi în stele.

Amatorii de shopping au la dispoziţie un mall, care în toamnă îşi va dubla suprafaţa şi care oferă branduri străine apreciate.

În oraş există mai multe piscine, dintre care una e la mall, altele sunt însoţite de adevărate cluburi şi restaurante, dar şi un bazin olimpic acoperit, unde se poate înota tot timpul anului. În plus, în oraş sunt amenajate nenumărate terenuri de fotbal sau tenis.

Oraşul „bycicle friendly”

Capitala Banatului este renumită pentru lupta continuă pe care locuitorii o duc cu autorităţile pentru promovarea mersului pe biciletă ca alternativă total ecologică la şofat. Încă din primăvară, în Timişoara sunt însemnate trasee speciale pentru biciclişti, prin pădure.

Mai mult, bicicliştii, militanţi în organizaţii bine conturate, au reuşit recent să convingă autorităţile să ridice interdicţia de a merge cu bicicleta prin principalele pieţe pietonale ale oraşului. Pentru a fi cât mai vizibili, ei organizează în fiecare an evenimentul Nu mă rătoarea bicicletelor.

Ne puteți urmări și pe Google News